Omvisning i Oslo Rådhus 23 mai

Omvisning i Oslo Rådhus 23 mai

Siste aktivitet før sommeren var omvisning i OsloRådhus

23. mai var vi ca 60 telepensjonister som hadde møtte opp for å få en omvisning i Oslo Rådhus.
Vi ble delt i to grupper og fikk omvisning av dyktige og kunnskapsrike guider.

Grunnsteinen til rådhuset ble nedlagt 1931, men arbeidet ble forsinket på grunn av pengemangel og andre verdenskrig, og det ble ikke innflyttingsklart før 1947. Den offisielle innvielsen skjedde 1950 i forbindelse med feiringen av Oslos 900-årsjubileum.
Rådhuset er kjent for sin rike utsmykning utført av landets største kunstnere, bl.a andre Henrik Sørensen, Alf Rolfsen, Per Krogh og mange andre. Maleriene viser folket i arbeid og fest, i krig  og fred, og de er fulle av symbolikk.

Bankettsalen er det mest høytidelige representasjonslokalet i rådhuset. På den ene langveggen henger portretter av Kong Haakon VII, Kong Olav V, Kong Harald V og Dronning Sonja.
På den ene kortveggen henger Willi Midelfarts skildring av badelivet langs fjorden.
I rommet bakenfor er et kjøkken. Kunstneren malte bildet etter de opprinnelige planene om bare én dør inn til kjøkkenet, men det ble så bestemt at en dør til skulle settes inn og derfor måtte han gjøre deler av arbeidet på nytt . Han viste sin motvilje mot at den andre døren ble satt inn ved å male inn en guttunge som peker og rekker tunge.

Det blir gjennomført ca 400 arrengement i løpet av et år med utdelingen av Nobels fredspris som det største.

Etter omvisningen som tok ca 1 time var det lunsj i rådhuskantina.