Reisebrev fra Flor og Fjære og Stavanger juni 2014

Reisebrev fra Flor og Fjære og Stavanger juni 2014

Telepensjonistene i Bergen tok buss til Stavanger med besøk til Flor og Fjære som hovedattraksjon.

TELEPENSJONISTENE I BERGEN PÅ BLOMSTRINGSTUR TIL STAVANGER

20.-23. JUNI 2014

 

15 blomsterentusiaster dro med buss til Stavanger med besøk til Flor og Fjære som hovedattraksjon.

Turen sørover gikk ikke korteste vei. Vi hadde valgt oss en rute som ikke er så vanlig. Vi fikk se mye vakker natur, nøt overfart med 5 ferger og så steder vi sjelden besøker: Gjermundshamn, Rosendal, Valen, Skånevik. På hotellet der var det lunsjpause, og så dro vi videre gjennom Ryfylke til Sand, Hjelmeland og Tau. Bosted var Rica Park Hotel ved Breidavatn midt i sentrum.

Neste morgen var det busstur med lokal guide for å se «Det nye Stavanger» med alle de store moderne bygningene.

 

Flo_og_Fjære_Stavanger_BS_4

Vi var til Hafrsfjord og vi fikk se det kjente monumentet «Sverd i Fjell» som symboliserer samlingen av Norge til et rike. I strålende vær var vi på et utkikkspunkt der vi kunne beskue Stavanger med alle øyene og all den nye bebyggelsen og broene.

 

 

Turen gikk videre til «Det Gamle Stavanger».

Flo_og_Fjære_Stavanger_BS_1

Her ruslet vi mellom idylliske små hvitmalte trehus og små hager med nydelig blomstring og fikk se en gammel sardinfabrikk. En idyll av et område som det er flott at de har klart å redde fra rivning.

 

 

En 20 minutters båttur førte oss til den eksotiske øyen Sør-Hidle. Her ble vi tatt imot av en omviser som guidet oss rundt i dette paradiset av en øy.

 

Palmer, sommerblomster, vann og fossefall – det var bare å beundre. Helt uten sidestykke!

Vi trengte ikke å fokusere for å finne noe å ta bilde av,- det var de vakreste motiver uansett hvor en rettet blikket og kameraet.

Flo_og_Fjære_Stavanger_BS_3Flo_og_Fjære_Stavanger_BS_2

 

 

 

 

 

En nydelig lunsj ventet oss med all den type mat en kan ønske seg. Etterpå kunne vi vandre rundt på egenhånd og oppleve dette vakre anlegget på nytt. Alt begynte i 1987 da en gartner ble uføretrygdet og skulle ta livet med ro. Han plantet litt rundt hytten, og så utartet det seg. Nå har det utviklet seg til en stor familiebedrift med 20.000 besøkende hver sommer.

 

Formiddagen på vår siste dag i Stavanger, viet vi til Arne Garborg. Først et besøk i hjemmet hans, og deretter til hytten Knudaheio.

 

Flo_og_Fjære_Stavanger_BS_5

En busstur gjennom det nydelige, men forblåste Jæren med sine sydenaktige sandstrender og steingarder. Vi passerte også en gammel steinalderplass. Vi hadde med oss en lokal guide som ga oss mye kunnskap både om Stavangers historie og om Garborg.

 

Flo_og_Fjære_Stavanger_BS_6

Vi avsluttet vårt opphold i denne flotte byen med et besøk på Oljemuseet og en liten innføring i oljeeventyret i Stavanger som startet for 45 år siden.

 

Litt tid ble det til å rusle i Gågaten, langs havnen og Breidavatn, og et besøk i Domkirken for de som ønsket det.

 

Hjemreisen gikk via Haugesund. Det ble anledning til et lite stopp ved Haraldsstøtten,

Middag hadde vi på Havnaberg Eldresenter i Haraldsgaten med taffelmusikk på piano av en 96-åring. Utenfor var der et utkikkspunkt over Haugesund og en statue av Harald Hårfagre. Et meget trivelig sted og nydelig mat!

 

En hyggelig tur og tidlig hjemkomst og klar for å feire St. Hans.

 

  • Referent og fotograf Berit Snipsøyr.