Tur til Kavli Moen gjestegård 7. september 2011

Den 7. september 2011 hadde foreninga tur til Kavli Moen gjestegård i Eresfjord

Den 7. september 2011 hadde foreninga tur til Kavli Moen gjestegård, Eresfjord. Det var Judith Kleppen som tok initiativet til denn turen. Ho mente flere medlemmer  av helsemessige grunner kunne være interesert i en kortere tur enn den heldags turen vi hadde til Giske tidligere i sommer.

Moen gård – et romsdalslån fra midten av 1800 tallet – er bardomshjemmet til Fred Kavli som han gjennom en stiftelse har rustet opp til en gjestegård med rolig atmosfære og flotte omgivelser og ble åpnet for publikum denne sommeren.

Fred Kavli er  selve symbolet på den amerikanske drømmen: Bondesønnen som reiste til Amerika med to tomme hender og utviklet teknologiske nyvinninger som gjorde ham til milliardær. Etter eksamen ved NTH i 1956 innen teoretisk fysikk reiste han til USA. Etter kort tid startet han egen bedrift – Kavlico Corporation – som spesialiserte seg på sensorer til militære og sivile fly, romfartsindustrien og bilindustrien. På det meste hadde han 1500 ansatte.

I år 2000 solgte han selskapet for 300 millioner dollar. Samme år etablerte han The Kavli Foundation. Fondet finansierer Kavli-prisene i astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap på èn million dollar hver (deles ut annethvert år), 15 Kavli-institutter som drives av ledende univerisiteter over hele verden, m.m.

Men selv om han har reist verden rundt og eier  1000 kvadratmeter stor villa på stranden  i Santa Barbara, California, har han slett ikke glemt  hjembygda og  barndomshjemmet. Det har medført store kostnader å etablere gjestegården  til den høge standard og med vertskap som har norsk og nordisk mesterskap i kokkekunst.

Vi fikk servert et måltid der hovedretten var pattegris med velsmakende tilbehør. Vertinna – Olise – fortalde om stedet og svarte på spørsmål.

Før vi satte kursen hjemover kjørte vi en rundtur i bygda med Åse Gjerstad som guide, ho har hus og sommersted på Nauste.

Nedenfor noen bilder

 

Kavli gard2.jpg

Kavli gard1.jpg

 

Kavli gard3.jpg