Tur til Krakow

Tur til Krakow

Søndag 26. mai startet 38 telepensjonister og venner av telepensjonister en reise til Krakow i Polen. Første strekning var med buss til Stjørdal, der vi overnattet på Rica Hell. Neste morgen var det opp i otten for å fly fra Værnes til Gardermoen, og deretter lang vandring gjennom terminalbygget for å komme frem til avgangsterminalen for Krakow-flyet.Huset til venstre er bygget i såkalt Zakopane-stil, og her inntok vi en utmerket lunch.

Krakow-033

Rigmor og Erling foran en bronsestatue av den polskfødte pave Johannes Paul 2. som også har vært biskop i Krakow.

 

Av: Oddvar Ulvang

 

Turen til Krakow ble en uke med masse inntrykk: Byvandring i Krakow, besøk i de berømte saltgruvene og besøk i konsentrasjonsleirene i Auschwitz. En dagstur til den kjente vintersportbyen Zakopane i et strålende vær var kanskje prikken over i’en. Zakopane ligger helt sør i Polen, ved foten av Tatra-fjellene i Karpatene. Det ble vandring i Zakopanes sentrale gate – Krupowki-gaten – som ligger 838 m.o.h.
Her følger en rekke bilder fra turen. Jeg kommer ikke til å skrive så mye, men heller la bildene tale for seg selv. Noen bilder vil jeg imidlertid legge litt tekst på.

Bildene som kommer nå viser først byvandringen sammen med guiden vår:

 

BYVANDRING I KRAKOW:

 

Krakow-06

 

 

Krakow-09

 

Krakow-19

 

Krakow-20

 

Krakow-21

 

Krakow-24

 

Krakow-40

 

Krakow-42

 

Krakow-43

 

Krakow-45

 

 

SALTGRUVENE:

 

Nå er turen kommet til saltgruvene i Krakow. I første omgang 54 meter under jorden og over 300 trappetrinn ned. Deretter gikk vi gjennom gruveganger til vi var nede på 135 meter under bakkenivå. Saltet som ble utvunnet her var verd sin vekt i gull, og inntektene var med på å bygge opp Krakow i sin tid. I dag er det et godt besøkt museum:

Krakow-61

 

Krakow-62

 

Krakow-68

 

Krakow-74

 

Krakow-76

 

Krakow-087

Her åpner det seg et gedigent kirkerom under jorden.

 

Krakow-88

Vi går ned en lang trapp til den underjordiske kirken. Bilder med motiver fra bibelen er hugget inn i veggene. De gedigne lysekronene er laget av saltkrystaller. Vi er nå kommet ned til 135 meter under bakkenivå.

 

Krakow-91

 

Krakow-92

 

Krakow-94

 

Krakow-97

 

Krakow-107

Her er enda et kirkerom – 135 meter under jorden. Med et dødstall på 10% av arbeidsstokken, var det nok et stort behov for et sted der man kunne søke trøst.

 

 

AUSCHWITZ: 

 

Krakow-108

Vel oppe av gruvegangene gikk vi neste dag inn gjennom porten til Auschwitz 1. Nazistenes motto for konsentrasjonsleiren – Arbeit macht frei – møter fremdeles besøkende til denne leiren som ingen går uberørt ut av.

 

Krakow-110

 

Krakow-111

Det var ikke bare vi besøkende som ble sterkt berørt av å vandre rundt i denne ondskapens leir. Selv den charmerende, svensktalende guiden vår – Katharina – var tydelig følelsesmessig berørt av å være her. Det er tydeligvis ingen hverdagsrutine å guide her.

 

Krakow-113

 

Krakow-114

 

Krakow-117

Utenfor ett av krematoriene.

 

Krakow-118

To av krematorieovnene.

 

Krakow-120

På vei til Auschwitz 2 – Birkenau.

 

Krakow-131

Inn gjennom denne porten rullet jernbanevogner med jøder – menn, kvinner og barn – unge og gamle. Dette var en enveisport – de som kom inn gjennom denne porten kom aldri ut igjen.

Krakow-123

Her på perrongen ble familiene skilt: De som ikke var produktive, som kvinner, barn og eldre, havnet rett i gasskamrene, mens de som var fysisk sterke ble holdt i live en stund gjennom 10 timers arbeidsdager og på matrasjoner som inneholdt fattige 1500 kalorier.

 

Krakow-122

Fra sanitærbrakka med latriner, der fangene fikk sitte 3 minutter morgen og kveld. Ute sto lange køer og ventet på tur.

Under: Fangebrakker, som i utgangspunktet var konstruert for 54 hester, men som huset opp til 1000 jøder. Mange av brakkene ble brent av nazistene i et forsøk på å slette alle spor da krigen gikk mot en slutt, men ruiner viser med all tydelighet det store antall brakker i denne tilintetgjørelsesleiren. Noen brakker fikk man ikke tid til å slette, og de forteller med all gru om de forholdene fangene levde under:

Krakow-127
ZAKOPANE:

 

Krakow-143

Fra handlegata Krupowki. Anne-Marie ser på folkelivet.

 

Krakow-144

En kreativ kar med en «spillende» dukke skapte begeistring blant de polske ungene, og det innbrakte noen zloty i kassa.

 

Krakow-145

Rana-bordet: Jorunn har truffet slekt hjemmefra og slapper av med dem sammen med Gerd og Jan fra Storforshei.

 

Krakow-148

Her er det to som har funnet tonen – Per-Broch og Anne-Marie koser seg i finværet.

 

Krakow-149

Marta kompenserer væsketapet.

 

Krakow-150

Det er godt å få kvilt sine undersåtter, synes Torbjørn og Torunn.

 

Krakow-151

Oddmund og Kirsten slapper av i varmen.

 

Krakow-152

Her er det godt å være, tenker nok Laila og Rolf.

 

Krakow-153

Vi har det bra her, smiler Asbjørg og Johanna.

Krakow-154

Og så var det tid for å samles for tilbaketuren til Krakow.

 

KVELDSKONSERT:

 

Krakow-095

En kveld dro vi på konsert til St. Peter- og Pauls kirke.

Programmet inneholdt bl.a. Corellis «Concerto Grosso Op. 6 No. 9», Vivaldis «Årstidene» og «Over the Rainbow» av Arlen, for å nevne noe. Med andre ord: Litt for enhver smak. Musikerne høstet stor applaus og bukket dypt.

Krakow-096