Blaafargeværket og Tyrifjorden

Våre initiativtagere til turen Foto: Inger Qvam, Svend Emil Aunan, Sølvi Husby og Jan Ross

Oppsummering fra turen til Blaafarveværket 4.- 6. juni 2019.

Det var 30 medlemmer som hadde meldt seg på til turen og vi besøkte foruten Blaafarveværket også Maihaugen, Vikersundbakken, Hadeland glassverk og bodde 2 netter på Tyrifjorden hotell, et trivelig    hotell med hyggelig betjening og god mat.

Orklareiser, som var ansvarlig turoperatør, stilte med buss og hyggelig sjåfør, Steinar Jørstad.

Sjåfør Steinar Jørstad

Bussavgang fra Trondheim Sentralstasjon kl. 0730 og første stopp var Kongsvoll Fjellstue i Drivdalen hvor vi fikk servert kaffe og husets berømte eplekake med is.

  Ved Kongsvoll

Turen gikk videre over Dovre og nedover Gudbrandsdalen til Lillehammer hvor vi besøkte Maihaugen. Der vi spiste lunsj og fikk en times tid til å se oss omkring på de Sandvigske Samlinger. Det var plassert guider rundt i forskjellige hus og vi fikk med oss en god del. Stedet er verd å komme tilbake til og bruke lengre tid.

En av de flinke guidene og Arnstein

Vi var framme i Vikersund og Tyrifjorden hotell i 1830- tiden.

Der ble det servert en god 3-retters middag og etterpå var det kvelden for de fleste, etter en lang busstur.

        

Hotellet                                                                                  Fra middagen

Dagen etter besøkte vi Blaafarveværket, som var turens hovedmål, og besøket svarte til forventningene.

Blaafarveværket ligger idyllisk til nedenfor Haugfossen, langs elva Simoas og består i dag av flere gamle bindingsverkshus, de fleste bygget på slutten av 1700-tallet. I Glasshytta fra 1779 foregikk de kjemiske smelteprosessene, men i dag er det storstue for kulturarrangementer.

      

Et av de flotte husene                                                                                   Magnhild forteller

Da vi ankom ble vi møtt av guiden, Magnhild, som viste oss rundt på hele anlegget, fortalte Blaafarveværkets historie og mange andre morsomme historier. Hun var en kjempeflink guid som levde seg inn i det hun formidlet.
Vi var også innom kunstutstillingen hvor utstillerne i år er Lul Krag og Tone Indrebø, med tema Norske Landskap.

Til slutt ble vi geleidet til «Den blå butikk», som har Nordens største utvalg av blått glass, spesiallaget for Blaafarveværket. Her var det anledning til å handle blått, og de fleste benyttet anledningen.

       

Fra den blå butikk

Så kom turen for å besøke Koboltgruvene, og dit kom vi ved å kjøre på en smal grusvei som ikke virket noe spesiell etter dagens krav, men da den ble bygget i 1836 var denne veien et stykke ingeniørkunst av høy klasse.

      

Fra Kittelsenmuseet

Ved ankomsten fikk vi servert gruvelunsj inne i Gruvekroa, og før vi gikk inn i gruvene besøkte vi Kittelsenmuseet som har Norges største samling av Theodor Kittelsens originaler.

Før inngang til gruven

Vi hadde bestilt Historisk Gruvetur som startet på Gruvetråkka, der guiden møtte oss, og vi fikk utlevert hjelmer og kapper før vi gikk inn i det underjordiske gruveområde, Clara Stollen, 24 høydemeter under Gruvetråkka. Turen er 1,5 km lang og varte ca. 1,5 timer. Vi hadde en flink guid med oss som informerte om det meste som var verdt å vite. Det mest spesielle var kanskje det «svevende glassgulv» og den 32 meter lange underjordiske hengebroen. Vi fikk også en titt inn der den spesielle gruveosten blir lagret.

  

Utstilling inne i gruva                                              Glassgulv – 30-40 meter rett ned

Hengebro inne i gruven

Oppholdet på Blaafarveværket/Koboltgruvene varte nesten hele dagen, fra kl. 1100 til kl. nærmere 1700. Likevel tok vi oss tid til en tur innom Vikersundbakken, Norges eneste skiflyvningsbakke, før vi dro tilbake til hotellet, hvor vi på ny ble servert en god 3-retters middag.

Vikersundbakken

Dagen etter startet vi på hjemveien. Vi var først innom Hadeland Glassverk, hvor vi hadde 1 time på oss til å se oss rundt og selvfølgelig, handle glass. Turen gikk videre om Hønefoss, gjennom Begnadalen i Valdres til Fagernes og Beitostølen, hvor vi spiste lunsj.

Videre Kjørte vi over Valdresfløyen, via Randsverk og Sel i Gudbrandsdalen, via Dombås og opp på Dovre. Vi var heldige og fikk se to moskusokser som sto og beitet oppe i lia før vi ankom Dovregubbens Hall, hvor vi fikk servert en god middag.

Ankomst Trondheim sentralstasjon ca. kl. 2200, etter en busstur på 590 km! Men med flere stopp på veien og fin natur å se på gikk turen greit. Takk for laget til alle som var med og fortsatt god sommer!

 Trondheim 10.06.2019 Kari