Reiseskildring fra Kroatiaturen

ÅRETS REISE TIL KROATIA

bod-kroatia2016_GerdDen 9. juni 2016 kl 0600, møtte 34 glade og forventningsfulle venner på flyplassen, for å tilbringe 9 herlige feriedager i Kroatia. Våren i Bodø hadde vært heller kjølig, og nå så vi fram til et spennende reisemål; Dubrovnik i Kroatia. Vi hadde god erfaring med ferielandet, siden det var 3 gang vi dro dit. Etter en mellomlanding i Oslo, kom vi fram og temperaturen var god. Bussen tok oss med til Cavtat, en liten landsby 2 mil fra Dubrovnik. Hotellet møtte oss med en deilig velkomstdrink, og så fikk vi nøklene til rommene. I enkel stil, men med balkong utenfor hvert rom, fikk vi nyte utsikten til den fine bukten. Her lå det havseilere og andre båter, og stranden var like ved.

Utflukten startet med guidet tur til Dubrovnik. Denne spesielle handelsbyen fra middelalderen ble igjen et trivelig gjensyn med en annen tid og historie. Forsvarsmuren rundt gamlebyen og et mylder av restauranter og butikker ga et trivelig gjensyn for mange og en overveldende opplevelse for dem som gjestet byen for første gang. Sture hadde som vanlig funnet fram til en god jazzkafe. Mange fikk veldig god bruk for medbragt valuta til servering og minner.

Neste utflukt gikk til Monte Negro (svart fjell) som lignet litt på en vestlandsfjord. Her besøkte vi  kirken Gospa od Škrpjela som var bygd på ei kunstig øy ved samme navn. Som svært mange av de spesielle og vakre kirkene ble de engang bygget av noen som hadde fått religiøse opplevelser som de realiserte i gudshus. Byggingen kunne ta flere generasjoner som her. God mat og drikke var en selvfølge i dette vakre og fattige landet.

Flotte dager, men vi fikk også lyn og torden, det var spektakulære forhold. Turoppsettet som var kreert av vår gode venninne Karina, inneholdt flere fridager som vi fikk til egen benyttelse. Tre av dagene var avsatt til sightseeing i Dubrovnik, tur til Montenegro og en herlig båtutflukt til Elafitiøyene, Sipan og Lopud i skjærgården. En super tur med hyggelig mannskap og et perfekt vær. Vi spiste lunsj om bord, med hvitvin, grillet fisk og salat til. Desserten var en god banan!! Vi ble møtt med en liten skarp snaps, og kapteinen fortalte at det var broren som hadde laget den. Da er det heimbrent sa jeg, noe han med et smil bekreftet. På Lopud var det om lag 10 kirker, små og store. Men det var også mange fine små butikker som fikk besøk av oss. Litt shopping må til, kjoler, skjerf og annen pynt fikk vi med oss.

Noen av deltakerne badet i det fine været. I Gruz like ved Dubrovnik, sto bussen og ventet på oss. Ei smekker jente kjørte den store bussen uten problemer tilbake til hotell Epidaurus hvor middagen ventet på oss.

En del av deltakerne ønsket å dra til Mostar med den berømte broen. Karina arrangerte turen og Yasmine guidet 15 interesserte rundt omkring. Bjørn ledet gruppen og alle var storfornøyde. Yasmine kom til Norge da hun var 4 år gammel, og både barne-, ungdom- og videregående skole tok hun i Norge før hun flyttet tilbake til Mostar. Ei flott jente, som guidet helt perfekt. Gruppen fortalte at det i Mostar var 50% arbeidsledighet, så vi var glade for at Yasmine fikk jobb den dagen.

Noen benyttet fridagene på stranden, noen dro til Dubrovnik, noen gikk turer i nærmiljøet, og de fleste var glade for at alle bodde på samme hotell og at det var muligheter for å gjøre som en ville.

Massasje kunne en kjøpe i nærheten og deilig lunsj i de mangfoldige små lekre restauranter. Mange fant veien til «IVAN» som hadde lekker mat og drikke. Vi lærte folket norske ord, og «kjempegodt» gikk rett hjem hos personalet. Deilig kirsebærvin fikk vi siste dagen som takk for besøket.

ÅRETS TUR I EUROPA ER NÅ HISTORIE ! TAKK FOR HYGGELIG LAG.

HILSEN GERD

Bilder fra turen. (klikk på bildene for større format)
Foto: Nils Bøe og Håkon Rindal.