Bruk mobilen med vett

Stig Olav Kvam gir råd om sikrere bruk av smarttelefoner og nettbrett

Stig Olav Kvam har levert en artikkel om nettvett med fokus på smarttelefoner og nettbrett. Artikkelen står i neste utgave av Telepensjonisten, som kommer om noen dager.

Informasjon bankkonto, passord, fødselsdato og personnummer, avtaler og lignende vil man kunne ha bruk for i det daglige. Å lagre dette på telefonen er derfor enkelt, kjekt og tilgjengelig. Men er det lurt? Egentlig ikke, uten at man tar noen små grep for å sikre det man ønsker å ha som sin konfidensielle informasjon. Utgangspunktet er at det KAN lønne seg å være en smule skeptisk!

Kvam skriver at det ikke er noen hemmelighet at mobiler og nettbrett er noe av det som er minst sikkert i dag, og de er ettertraktet også for de som har som ‘hobby’ å forsyne seg med andres eiendeler.  Han advarer mot å basere seg på muligheten for fjernsletting av innholdet og skriver bl.a. at dette kun er en teoretisk mulighet dersom den som har tatt telefonen fjerner SIM kortet. Informasjonen er fremdeles tilgjengelige på telefonen etter at ett nytt SIM kort er satt inn. Derfor er det viktig å være bevisst på hva slags informasjon man lagrer og hvordan man lagrer den.

I artikkelen gir Kvam noen råd for hva man kan passe litt på:

  • Alltid sikre din telefon / nettbrett med PIN kode
  • Ikke lagre sensitive data på telefonen hvis du ikke sikrer dette på en god måte (passordbeskyttet lagring eller kryptert mobil enhet)
  • Bruk sosiale media med litt nøkternhet (ikke skriv at du er bortreist, ikke legg ut sensitiv informasjon, ikke offentliggjør bilder av andre uten deres samtykke)
  • Slå av GPS sporing hvis du ikke trenger det
  • Slå av WiFi når man ikke trenger det (forhindre uønsket datatilgang og spare batteri)
  • Ikke legg inn App’er ukritisk på mobile enheter
  • Pass på at App’er og systemet er oppdatert

Avslutningsvis skriver han at meningen med artikkelen ikke er å gjøre folk redd for å bruke telefon og nettbrett, hensikten er å fokusere på hvordan de brukes. I en digital hverdag legger vi igjen spor overalt enten man tenker over det eller ikke, og enten man vil eller ikke. Telefon og nettbrett er såpass viktig i det daglige, og det er kommet for å bli. De yngre generasjoner virker å være nokså nonchalant med hva og hvordan de legger ut informasjon. De er antageligvis ikke de beste ‘sikkerhetsrådgivere’ i den aldersgruppen, selv om det blir gjort i beste mening – gjerne for lettere å holde kontakt.

Tenk derfor gjennom hva du trenger telefonen til, og hva du bruker denne til. Mitt råd er å være forsiktig, og er man i tvil så spør noen, let ute på nett, eller la det være inntil man føler seg komfortabel.

(Ovenstående er kort sammendrag av artikkelen. Hele artikkelen er trykket i Telepensjonisten nr. 3 2017. Bladet kommer i posten om noen dager, men er tilgjengeligh er allerede nå. Klikk her for å lese bladet.)

Du kan også lese mer om sikkerhet på nettet på nettvett.no. Denne nettsiden er et samarbeidsprosjekt mellom Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, NorSIS (Norsk Senter for Informasjonssikkerhet) og NKOM (Nasjonal kommunikasjonsmyndithet). Klikk her for å gå til nettvett.no.