Dagstur til Ishavsmuseet, Brandal

Telepensjonistene på tur torsdag 28.09.23.

 

På denne turen dro vi med privatbiler. Det var avtalt på forhånd hvem som kjørte med hvem. Vi var 21 stykker som var med. Vi var så innstilt på tur, at alle kom til Brandal i svært god tid. Da blei det tid til litt prating først.

Kl. 12.30 kom omviseren vår, Lars Sellereite.

Vi startet på dekket på selfangstskuta Aarvak som ligger på land inne i et overbygg. Lars fortalte om begynnelsen på selfangsten og hvordan det var å være med på fangsten. Han hadde selv som 16-åring vært med en gang med Veslekari fra Vartdal. Han fortalte også hvordan det var å være igjen på Brandal når karene var på tur.

 

Han fortsatte inne på museet. Der var det flere utstillinger.

 

Bl.a. utviklingen av sambandsutstyret gjennom tidene. Det var utstoppede seler, både klappmyss, blueback, grønlandssel og kvitunger.
Og to isbjørner, den ene oppreist så en virkelig får se hvor store de er. Og moskus, rev og diverse fugler. Det var også et telt de hadde brukt, nå virker det veldig primitivt.
De hadde også en fangsthytte, Hoelsbu, der de overvintret. Det var modeller av skutene opp gjennom tidene. Og Ragnar Thorseth hadde egne rom med minner fra alt han har vært med på. Utstilling av fine ting laget av selskinn, bl.a. kåper som ingen tør å gå med i dag.
Ting de hadde laget når de var borte, f.eks. utskåret av bein.
Kl. 14.00 var potetball-buffeen klar, med alt som hører med til en potetballmiddag. Da kom det også andre folk, potetballen er tydelig populær. Og potetballen var god.
Etterpå var det en kopp kaffe.
Returen var det den enkelte sjåfør som bestemte. En del gikk opp igjen for å se mer på utstillingene. De har bygget opp et interessant museum.
Det var en hyggelig tur, takk til de som organiserte turen.

Link til flere bilder fra turen

 

 

Ålesund 30.09.2023

Laila Wik Romestrand

sekretær