Dagstur til Myrvoll Kulturgård 24. august 2022

Dagstur til Myrvoll Kulturgård 24. august 2022

Reiseskildring fra Gerd B. Kristensen

En herlig sommerdag, dro 36 telepensjonister, deriblant 3 gjester av sted til Myrvoll kulturgård som ble bygget i 1915. Albinussen bilruter hentet oss på 3 forskjellige steder, og alle var glade og fornøyde over å skulle ut på tur i lag. Til og med sola skinte, så det ble en herlig opplevelse.
Første stopp var ved minnesmerket UREDD i Gildeskål. Gerd fortalte om ubåten UREDD som ble sprengt i Fugløyfjorden i 1943. Ubåten var en gave fra Royal Navy til Sjøforsvaret, den ble sjøsatt i 1941 og deltok på flere konvoier. I 1942 senket Uredd sitt første skip, et tysk handelsskip, det skjedde i Åsfjorden. Om bord på Uredd var også 6 agenter fra kompani Linge, samt en agent fra Secret Intelligence Service, og mannskapet på 34 mann. Oppdraget til Uredd var todelt, Linge-karene skulle sabotere kraftforsyningen til Sulitjelma Gruber. Kraftstasjonen var svært viktig for den tyske krigsindustrien. Operasjonen ble kalt «SEAGULL».
Det gikk over 40 år før ubåten ble funnet, det viste seg at båten var truffet av en mine like ved motorrommet. UREDD var den eneste norske ubåten som ble senket og alle om bord omkom.

Turen gikk så videre til Ørnes, hvor våre gode venner Roald, Nora og Esther kom på. På Myrvoll gård ble vi ønsket velkommen av vertinnen Ruth – som orienterte om gården og virke der. Bortover veien mot huset, møtte vi 2 stolte haner med hønene sine. De kaklet i veg, og ønsket på sin måte velkommen til gards. Her vanket solbærdrikke med herlig krydder. På hele garden var det stoler, bord og benker. Gruppen vår fikk praten i gang i solskinnet, og alt var bare herlighet.
Vertinnen Ruth brukte kubjella og kalte til middag. Gode hjelpere ordnet fort med mat på bordet. En aldeles herlig lapskaus – gode grønnsaker og saltkjøtt. Koselig låvestemning ble det, og vår alltid positive Harald Kvig kom fram med gitaren. Her ble det bursdagssang, og Nita som nettopp fylte 90 år sang med. Vår leder Thomas ønsket Nita, Torill og Roald til lykke med dagene som hadde vært og som vil komme. Vi andre sang med på bursdagssangen, og Harald og Nils på munnspill gav oss musikk på den koselige sammenkomsten.
Senere var vi ute på tunet igjen, hygget oss i solen og hadde en gild dag sammen med gode venner.
Så kom vertinnen ut igjen med bjella si, og vi avsluttet oppholdet på Myrvoll med fire sorter kaker og nykokt kaffe. Det ble en herlig dag i godt selskap. Tusen takk til Myrvoll-staben for arrangementet.
Under hjemturen var vi innom Hageland, og her handlet vi helt til stengetid. Hjemtur med Albinussen gikk som en røyk. Bibbi fortalte historier, og vi andre bidro med vårt.
Takk for turen alle mann, det ble en deilig dag.
Hilsen Gerd

En liten bildesamling fra turen…