Det er 70 år siden de gikk ut av Molde høyere allmennskole

Det er 70 år siden de gikk ut av Molde høyere allmennskole

Lørdag 17. oktober 2020 var det et meget spesielt og eksklusivt middagsselskap på Restaurant Amalie i Molde. Ole Myklebostad (91), Frode Birkeland (89) og Ildri Røed Huseby (straks 89) feiret 70-årsjubileum som avgangselever!

Klipp fra Romsdals Budstikke onsdag 21. oktober 2020. Av journalist Eirik Heen:

Klokka er 14 og det blafrer i tre menyer på Restaurant Amalie i Molde. Det er plass til fire ved dette bordet, så vi setter oss ned på den ledige stolen. Lokalavisa ønskes hjertelig velkommen, dette setter de pris på. Det gjør vi også. Vi sitter til bords sammen med tre herlige friskuser som til sammen har levd i 270 år. Det er med andre ord ikke så rart at de er såpass få på denne 70-årsmarkeringen for avsluttet skolegang ved Molde høyere allmennskole, som gymnaset het den gangen.

– Det er den harde kjerne som sitter her. Det er helt fantastisk og rørende, men også litt komisk. Vi har all grunn til å feire, sier Frode Birkeland (89), prestesønnen fra Røbekk som er gift og bosatt i Oslo. Har sett fram til dette.

– Jeg havnet i teater- og musikkbransjen, eller rettere sagt operabransjen. Og ja, jeg har sunget opera. Ta vare på kulturen, musikken, litteraturen, teateret. Alt dette gir livsglede og livskvalitet. Ikke bare glan ned i mobilen, sånn som altfor mange gjør i dag, oppfordrer herr Birkeland.

Han forteller om en strålende reise med tog og buss fra Oslo på fredag. Og han forteller at han gleder seg spesielt til søndagens gudstjeneste i Røbekk kirke, der faren var prest. Men aller mest har han gledet seg til middagsselskapet han nå er med på, sammen med Ole Myklebostad og Ildri Røed Huseby.

– Jeg tror jeg unner meg en øl til maten, selv om jeg er prestesønn, skratter Frode.

Lege med fartstid

Ole Myklebostad (91) er sjåfør og nøyer seg med lettøl. Han er opprinnelig vistdaling, men har bodd på Åndalsnes i en årrekke. Ole er en ekte legelegende. En doktor med stor D.

– Jeg var ferdig utdannet i 1962 og har hatt legejobber på mange steder. Tingvoll, Karasjok, Svalbard og ikke minst Åndalsnes. Men også Libanon og Grønland. Har vasa mye fram og tilbake, humrer Ole.

– Nå sitter jeg på Næs og ser ned på tre hurtigruter. Så vender jeg blikket opp mot fjellet. Gondolen! Det er fantastisk. Jeg må si jeg gleder meg. Vanligvis kjører jeg og kona nordover om sommeren, men neste sommer skal jeg først og fremst få med meg gondoleventyret utenfor min egen stuedør.

Var telefondame

Ildri Røed Huseby er den mest kortreiste av jubilantene. Hun bor på Kalvehagen, ikke langt unna restauranten. Ildri har hatt jobber som overhodet ikke lenger eksisterer i dagens digitale og nettbaserte samfunn.

– Jeg jobbet som telefondame fra 1952 til 1976. Jeg satt på sentralen og koblet opp samtaler for folk, en jobb som aldri kommer igjen. Det var virkelig en interessant og kontaktskapende jobb. Etter det jobbet jeg i ekspedisjonen på fylkeshuset, forteller Ildri.

Hun har fire barn, fem barnebarn og fem oldebarn. Ole har fire barn og åtte barnebarn, han også, samt tre oldebarn. Frode har to barn og to barnebarn. Frode og Ole gikk reallinja i Molde, mens Idri gikk engelsklinja.

– Gjelder å ha gode gener

De har vært på jubileum for både 25 år, 50 år, 60 år og nå 70 år. Livet er nå en gang bare slik at det blir færre og færre som kan være med på disse jubileene. Vi får opplyst at de kunne vært noen ytterst få jubilanter til her ved bordet, men at det ikke går av helsemessige årsaker.

Ole Myklebostad spiser så mye fisk heime hos fru Ellinor, at han nesten bestandig går for kjøtt på restaurant. Grillet indrefilet av storfe denne gangen. Vi spør legen om han kan dele noen oppskrifter som forhåpentligvis kan gi et langt liv.

– Først og fremst gjelder det å ha gode gener. Gener er fyrtårnet, nummer en. Det andre rådet er å ikke røyke. Spis og drikk med måte. Jeg har gått dit jeg vil og dit jeg må, men aldri vært noen villmann av en idrettsmann. Derimot har jakt og fiske vært store lidenskaper, sier Ole Myklebostad.