Elvecruise på Rhinen og Mosel med MS Rembrandt Van Rijn

Tekst: Gerd B. Kristensen og Håkon Rindal. Bilder: Yngve Lothe

MS Rembrandt van Rijn

Dag 1.
25. september dro 39 spente reisende fra Bodø til Oslo og videre til Düsseldorf med SAS. Aller Travel var ansvarlig turoperatør. På Gardermoen ble vi møtt av vår kjente guide fra Italiaturen, Jan Heider. Han var vår reiseleder på hele turen. Første natt bodde vi på hotell Dorint i byen Neuss, nabobyen til Düsseldorf, som ligger på motsatt side av Rhinen.

Dag 2.

God stemning i parken!

Frem til ombordstigning på skipet MS Rembrandt Van Rijn kl 1500, hadde vi dagen til egen disposisjon. Her ble det mulighet for spasertur i bygater og parker. På grunn av vannstanden i Rhinen måtte vi gå ombord Bonn i stedenfor Køln. Etter å ha sjekket inn på båten ble vi, sammen med 5 andre grupper, presentert for besetningen ombord. Tilsammen var vi 120 passasjerer. Dagen ble avsluttet med en herlig 4 retters middag. Både hotellets kjøkken, lugarer og andre fasiliteter  var av høy klasse, og holdt standarden fra vi kom om bord til vi forlot båten. Et personale som gjorde alt de kunne for at gjestene skulle få en god opplevelse.

 

Dag 3. Cochem og Alken

Reichsburg


I Cochem fortalte reiseleder Jan om Rhindalens historie og om den tyske middelalderens herskere fra 500 til 1500 år e.kr. Den store borgen Reichsburg, med utsikt over Cochem og Mosel, tonet på en kjegle av et fjell, vel 100 meter over Mosel. De som tok turen opp kunne nyte god Moselvin til fantastisk utsikt. Senere på dagen ankom vi Alken. Også her tok de sprekeste seg opp langs vinmarkene til Burg Thurant.

 

Dag 4. Rüdesheim og Koblenz

Rüdesheim

Rüdesheim er kjent for sin kvalitetsvin, med store velstelte vinmarker. Byen er et av de mest kjente turistmål i Tyskland. På spaserturen i byen fortalte Jan historien om det som senere ble Tyskland og Frankrike.

Lorelei

På grunn av omlegging av reiserute ble det ikke tid til den planlagte turen med kabelbanen opp til det gigantiske monumentet Niederwalddenkmal. (Monumentet er nesten 38 meter høyt og skal symbolisere Tysklands seier i den fransk-tyske krig 1870 til 1871)
På tur til Koblenz passerte vi den berømte klippen Lorelei. Her dro telepensjonistene Bodø/Salten til med sangen «Lorelei» så det ljomet mot klippen, og vi høstet stor applaus fra våre tyske medpassasjerer.
I Koblenz, der elvene Rhinen og Mosel møtes, opplevde vi vår første og eneste regnskur på turen. Gruppen trosset regnet og tok turen til «Det tyske hjørnet» og besiktiget statuen av Keiser Wilhelm I. Også her ga vår reiseleder en historisk gjennomgang.

Dag 5. Remhagen
Her fikk vi fortalt historien fra 2. verdenskrig der broen i Remhagen var den eneste som var intakt etter tyskernes tilbaketog. Broen ble da de alliertes mulighet til å komme over Rhinen under fremrykkingen.

 

 

Dag 6. Køln

Etter frokost om bord og farvel med båt og mannskap tok bussen oss på en kort sightseeing med endestasjon ved Kølnerdomen. Her samlet vi troppen til et  «familiebilde» på trappen. Vårt hotell i Køln var hotell Mercur, og der bodde vi på et flott anneks ved siden av hotellet. Etter innsjekking hadde vi resten av dagen til egen disposisjon, og mange benyttet tiden til å vandre gjennom et marked langs Rhinen fra hotellet og ned mot sentrum.

Dag 7. Køln

Middag på Em Kölsche Boor

Denne dagen var også lagt opp til egen disposisjon. Noen valgte byens handlegate, mens andre tok det med ro med besøk på noen av byens store «vannhull». Etter anbefaling fra vår reiseleder møttes de fleste til lunsj på restaurant «Früh am Dom». Middag den siste kvelden ble inntatt på en lokal variant av bondeheimen – «Em Kölsche Boor». På dette stedet, som ligger like innenfor den gamle byporten, møttes bøndene i gamle dager i forbindelse med levering av sine varer. Under måltidet ble Jan Heider overakt en gave som takk for alt han formidlet av sin historiske og lokale kunnskap under hele turen.

Dag 8
Tidlig avreise fra Køln til flyplassen i Düsseldorf. Etter lang innsjekkingstid og mye venting på Gardermoen ankom vi Bodø trette og slitne, men fornøyde.
Takk til alle som gjorde turen til en fest, med fine dager både ombord og på land!

 

Flere bilder fra turen (klikk på bildene gir forstørrelse)