Jærturen

Jærturen

29 ble med på høstens første aktivitet - busstur på Jæren på selve valgdagen.

Styret valgte valgdagen til å åpne høstens program med busstur på Jæren. De var ikke helt heldige med været, men hvem kan styre sånt? Og til tross for nokså jevn nedbør var det opphold der det var behov for å gå ut av bussen, så slik sett var det ingen som led nød.

Turen startet fra Tjensvoll kirke kl 12 med buss fra Boreal som også stilte med guide som fortalte både om fakta og hadde gode historier etter hvert som turen skred fram.
Slik fikk en også omvisning i «nærområdet» som universitetsområdet på Ullandhaug og de store oljeselskapsbyggene i Forusområdet, der bare Statoil har lokaliteter for nesten 4000 ansatte.

Tre av turdeltakerne ble plukket opp på Ruten i Sandnes og turen fortsatte så over Hoveveien/Lundehaugen til Kvernaland og gjennom Njåskogen til første stopp som var Fotland Mølle og Torvhuset Brita.

Fotland mølle

19e0ebb1187d76cc5815.jpg              1d1ac1196b1e6e3e64e.jpg

Videre gikk turen til lausdriftfjøset til Erik Hinnaland litt sør for Time kirke, der vi fikk oppleve å kjøre buss inn i fjøset og fikk en interessant orientering om gardsdrifta av eigaren. 70 melkekyr som står i kø for å bli melka av ein robot når dei sjøl føler trangen, 3-400 slaktegriser og et par hundre sauer. Dei siste var på «fjellferie» akkurat nå.

15fa179bdb081f13b345.jpg

Kyrne har det godtNå var det blitt tid for mat og kursen ble satt for Karlsbu i krysset mellom veien fra Undheim til Synesvarden og veien Varhaug – Bue.

VindmøllerVindmøllene på vei opp fra Undheim ga et dempa inntrykk, da mye av dem forsvant opp i skydekket som altså var rimelig lavt.1c4a6f78b7e74a045645.jpg

Karlsbu kom det for en dag at det var misforståelse om bestilling så intet var forberedt. Men på under en time klarte de å trylle fra kjøttkaker med ertestuing og gulerøtter + obligatoriske poteter  som hovedrett og sviskekompott med fløte til dessert. Noen fikk visst is også. 10034e36f55351e59c05.jpgVentetiden ble kortet med smektende toner fra vertens trekkspill og noen fikk seg en dans.

Etter en kopp kaffe bar det videre mot havet og Varhaug gamle kirkegård, men der var været såpass surt at det ble å betrakte utsikt og det andre fra bussen, før vi tok fatt på hjemturen.
Den ble lagt om Nærlandsparken der Egil Reimers ga en orientering om anleggets historie som ble bygd som mottakerstasjon for Stavanger radio i 1914. Denne ble nedlagt allerede i 1925 og anlegget solgt. Etter det har der vært kurbad (i dag ville det vel hete Spa), under krigen hadde tyskerne en radio lyttestasjon det og etter krigen overtok diakonene og skapte Nærlandsheimen.

Herfra gikk turen langs Nordsjøveien, forbi Ingebjørgs hjembygd Bore over Voll til RV 44 på Skjæveland til Sandnes og videre tilbake til Tjensvold hvor turen tok slutt like før kl 1800.

Og vi var alle enige om at det var en gild tur.