Lady Arbuthnott, frua på Elverhøy

Fra skuespillet

LADY ARBUTHNOTT FRUA PÅ ELVERHØY, 1. juli 2017.

Det var 31 telepensjonister med venner som møtte opp på Torvet kl 0830, for busstur til Sunndalsøra, hvor høydepunktet var musikkspillet om Lady Arbuthnott.

Det er 18 mil til Sunndalsøra, så vi hadde 2 stopp på veien. Først på Berkåk og så på Vangshaugen som ligger 750 m.o.h.i Grødalen i Sunndal kommune.

Her fikk vi servert deilig rømmegrøt og spekemat og en orientering om stedet av innehaver.

 Det var engelskmannen Ethelbert Lort-Phillips som fikk bygget «sportsvillaen» Vangshaugen i 1905. Stedet ligger nydelig til med bygninger bygget av tømmer fra tidligere meieri på Gravem. Det er imponerende store steinheller på terrassen rundt Vangshaugen og i den staselige trappen ned til vannet. Vi fikk tid til å se oss omkring på eiendommen og til å «nyte stunden».
Stedet eies i dag av Kristiansund og Nordmøre turistforening og er et flott utgangspunkt for fjellturer i alle retninger.

 Vangshaugen

Bussturen gikk videre til Sunndalsøra hvor det var klart for å se LADY ARBOTHNOTT – FRUA TIL ELVERHØY som startet kl. 1500.

Dette er et musikkspill som handler om Barbara Arbuthnott som kom til Sunndalen i 1866, hennes liv og levnet og om hvordan hun satte sitt preg på Sunndalen.

I år spilles stykket for 22. gang. Pål Øverland har vært kunstnerisk leder i samtlige av disse årene og har vært med på å utvikle spillet til slik det framføres i dag.

I omtalen av stykket står det »at samspillet mellom profesjonelle og amatører er bærebjelken i dette   musikkspillet. Det er hentet teaterfolk fra øverste hylle i norsk teater- og musikkliv og disse løfter amatørene i dette eventyret av en forestilling.»

 Sene fra oppsetningen

Og dette kan jeg være med på å underskrive. Koreografi, senografi, kostymer, musikk og musikkarrangement, m.m., alt var topp og det var en stor opplevelse å se dette flotte musikkspillet. Det tror jeg at jeg har alle med på.

Etter forestillingen dro vi videre og neste stopp var Nyheim Lodge, som ligger ved Driva på Gjøra i Sunndalen. Her fikk vi servert god middag bestående av røkt svinekam med surkål og gulrøtter og hjemmelaget karamellpudding.

Etter middagen ga stedets innehaver Ragnhild Nisja, en orientering om Nyheims historie.

 Bestyer Ragnild Nisja

Sportsfiskere fra den engelske overklassen kom til Sunndalen for å drive laksefiske i Driva fra omkring 1800- tallet og utover. Engelskmennene bygde seg etter hvert sommervillaer i Sunndalen, og etter å ha oppholdt seg i Sunndalen noen sommerferie, fikk Dr. Edgard March Crookshank, i 1905, bygd sommervillaen Nyheim. Familien eide stedet fram til 1966, da det ble kjøpt av private i Sunndalen.
Ragnhild fortalte mange morsomme historier om livet på Nyheim mens engelskmennene eide det. Hun er etterkommer av familien som kjøpte stedet i 1966.

Vi forlot Nyheim og var tilbake i Trondheim ca kl 2200. En spennende og opplevelsesrik dag å tenke tilbake på og minnes.

 Nyheim Lodge. Bilde tatt fra Internett

Stor takk til Inger og trimgruppen som hadde ideen til denne turen!

Takk for hyggelig samvær til alle som var med og fortsatt god sommer!

 Kari