Medlemsmøte 16.november 2022

Medlemsmøte 16.november 2022

God oppslutning på «lutefiskmøtet»

Onsdag 16. november var det duket for nytt medlemsmøte, i god tradisjon med foredrag og sesongens lutefisk på menyen. Det var god oppslutting og flere av våre nye medlemmer var til stede.

Kirsten Engstad hadde et meget interessant foredrag om ishavsskuta «Forland» forlis ved Svalbard. Foredraget «Ung gutt på Ishavet» er historien om mannskapet på ishavskuta «Forland» som gikk ned ved Edgeøya på Svalbard.

En av mannskapets medlemmer var Kirstens bror Tormod Jensen, som den gang i 1958 bare var 16 år.
Mannskapet på 7 var vant til mye is, men isen kunne gjøre fangsten vanskelig. Etter som isen slakka opp, ble det fangst på både storkobbe og isbjørn. Ei binne ble skutt og 2 levende isbjørnunger ble tatt om bord og sett i bur på dekk. Etter som isen gikk opp gikke «Forland»  gjennom Heleysundet. Om morgenen den 19. juli kom et stort isfjell drivende og treff  «Forland». Foten av isfjellet hadde gått inn i maskinrommet og det var totalhavari på fartøyet. Det var ikke tid til å sende ut nødsignal, berges det som berges kan og fartøyet ble forlatt. En strabasiøs tur over landisen starta, livbåten ble dratt over isen i 17 timer. De kom fram til ei hytte og her ble de liggende i 11 døgn. De planla å ro sørover gjennom Heleysundet. Det var en rotur på 29 timer. Mat var det lite av, de skaut 2 reinsdyr og en kobbe. Stuerten hadde berga med seg 2 kasse øl samt 50 kg kveitemjøl. Øl brukte han som hevingsmiddel når han bakte brød. 12. august etter en strabasiøs tur over Storfjorden nådde de Sørkapp hvor de tok seg inn i ei hytte. Mannskapet hadde da kjempet i 3 uker og rodd nærest rundt halve Svalbard. Her ble de plukket opp av en fiskebåt og brakt til Longyearbyen

 

Isbjørnungene Pekka og Lise

Ishavsskuta «Forland» blir skrudd ned av isen

Berging av utstyr fra ishavsskuta «Forland»

Hele mannskapet på «Forland» overlevde og er ankommet Svalbard

Etter møtet var det informasjon fra styret om påmelding til Telenors julekonsert, aktiviteter i Tele BIL og om kommende aktiviteter i TPT. Så bar det ned i restauranten Arctandria hvor det ble servert lutefisk og grillet tørrfisk med god drikke. Det hele ble avrundet med dessert og kaffe. Nok et hyggelig medlemsmøte med gode kollegaer.