Medlemsmøte 21/10-2020

Silkeveien

Igjen var det dekket pent i Storsalen på Menighetshuset. Det var god plass til de 35 fremmøtte.

Ingvar ønsket velkommen , Tordis leste referat fra forrige møte, før han ga ordet til undertegnede som skulle fortelle fra min reise på deler av Silkeveien.

Jeg håpte inderlig at teknikken ville være på min side denne gang, og det startet ihvertfall bra.

Reisen startet i Tasjkent, hovedstaden i Uzbekistan. Vi ankom tidlig på morgenen og etter noen timers hvile bar det ut på sightseeing. Byen ble nesten jevnet med jorden under et jordskjelv i 1966, og bygd opp igjen som en typisk sovjetisk storby. Flotte bygninger i sentrum med brede avenyer, og også de gamle historiske bygninger ble satt i stand igjen.

Vi besøkte blant annet Barak Khan Madrassa.Madrass er et muslimsk undervisningssted.

Et enormt område med skolebygninger og moskeer,

Moskeen var i bruk, men de fleste bygninger ble brukt som basarer (markeder)

.Vi fikk også en tur med metroen, som var et en minimodell av metroen i Moskva med flotte dekorasjoner , søyler og lysekroner.

Etter noen timer tok vi toget til Bukara. En fantastisk by, som ikke var større enn at vi kunne bevege oss til fots i gamlebyen. Her var utrolig mye å se, Vi besøkte Ark festning, som ble bygget på 500 tallet, men ødelagt og restaurert mange ganger, så var det Ismaan Samani mausoleum, som er en av de eldste bygningene i landet, bygd på 1000 tallet, Bolo Haus moskeen, hvor de enorme søylene utenfor var bygd av tre. Vi fikk informasjon om bomullsdyrking og hvordan alle vanningsanleggene gjorde at Aralsjøen skrumpet inn til nesten ingenting. vi var tilstede på kombinert mote og folklore show, med lokale musikere, og koste oss med god mat og shopping.

Neste stop var Samarkand, det eneste navnet jeg hadde hørt før. Dette var også en storby, så her foregikk alle utflukter med buss.

Vi startet med Ulugbeks observatorium, noe av det gamle

var bevart fra 1400 tallet, mens det meste var samlet i nytt bygg fra 908

Shahi Zinda, de dødes by var imponerende. Flotte  mosaikkbelagte gravkamre og moskeer.

Videre til Amur Timors , landet store hærfører og helt, gravsted.

Et enormt sted med gullbelagte vegger og tak. Siste stopp var Registan, som betyr sand eller ørken. Dette var byens midtpunkt , her ble alle nyheter proklamert og det var også byens rettersted. Et kjempesvært område med madrasser, minareter, moskeer  og museum. Alt er dekorert med fliser og mosaikk i imponerende mønstre og symboler.

Så forlater vi Uzbekistan og flyr mot Kirgisistan. og for en kontrast som møtte oss der. Hovedstaden Bishkek ligger på ca 700 m høyde, og var en utrolig grønn og fin by. Ingen overdådige glansbilder, men store flotte bygg fra Sovjettiden. Vi fikk bare en kort rundtur før vi skulle opp i fjellene. Målet var en nomadelandsby, før de pakket sammen for vinteren. Vi kjørte små minibusser da veiene ikke var beregnet på stor buss.

Et fantastisk landskap åpenbarte seg for oss, majestetiske fjell, små landsbyer, dyr på vei ned fra fjellene og enorme mengder hester. Her brukte de hester til alt, spill og lek, arbeid og mat. Her kunne jeg virkelig se for meg silkeveien den gang det  var kamelkaravaner, ventet på landeveisrøvere ved hvert et fjellpass. Vi hadde private innkvarteringer, sov i jurt en natt, spiste hos vanlige familier. vi fikk innføring av hvordan jurtene ble laget, her var primitive fasiliteter, men alt var bare fantastiske opplevelser! Besøkte gamle bygninger, runesteiner, hestesportarena, røde fjell og saltholdige innsjøer. samt et krøttermarked. Vi oppholdt oss på ca 2000 m høyde, og det var bare poteter og løk og gress som vokste her.

  Noen glimt fra opplevelsene

  

Dessverre fikk jeg litt problemer med bildevisningen på slutten, så fikk ikke vist bilder fra den flotte naturen.

Og jeg lærte hvert fall at det var vanskelig å kontrollere computer og lese manuskript samtidig.

Det var som vanlig kaffe, smørbrød og kringle og jeg tror alle koste seg med mimring og prat.

Hilde leste et fornøyelig kapittel fra ei bok fra Egersund om «Sild fra helvete»

Tordis informerte om julemøtet den 15de des, hvor vi først skal på Kilden for en adventskonsert og deretter mat på sjøhuset. Blomstene fra bordene ble trukket og  Ingvar takket for denne gang.

Neste møte er 18de november.