Medlemsmøte onsdag 31. oktober 2018

Medlemsmøte onsdag 31. oktober 2018

34 medlemmer var samlet i Folkets Hus i Drammen til høstens andre møte. Jo Sellæg skal holde et foredrag om teatrene i Drammen.

Leder Henning Torsby ønsket alle hjertelig velkommen og synes det er hyggelig at så mange er kommet. Det er spesielt hyggelig å ønske Jo Sellæg velkommen. Han har besøkt oss flere ganger og har alltid interessante historiske foredrag om Drammen.

Forsamlingen fulgte svært oppmerksomt med. Her gikk ingen glipp av noe.

Byens første teater holdt til i Austadgangen fra 1801 til 1806. Huset er revet og det finnes ingen synlige tegn ute etter teaterbygningen i dag.

Teater nr. 2 ble oppført på Grønland i nærheten av tidligere Brodahl Gummivarefabrikk. Her var det svært dårlig grunn, så det ble gjort mange tiltak gjennom årene for at bygningen skulle kunne benyttes. Bl.a. ble veggene holdt sammen av jernstenger. Området var svært fuktig så det kunne ofte være en problematisk og sølete spasertur frem til teateret. Teateret var i funksjon fra 1806 til 1836.

Det neste teateret ble etablert på Bragernes sentrum i dagens Nedre Storgate. Bygningen inneholdt både teater og børs. Teateret ble tatt i bruk i 1839 og brant ned i 1866 under den store bybrannen.

Så er vi kommet til siste sted, Gamle Kirkeplass ble det nye teaterets etablert. Emil Victor Langlet fikk oppdraget med å tegne det nye teateret. I løpet av 6 ½ måned ble det nye teateret bygget, byggestart i 1869 og åpning 10. februar 1870.

10. desember 1993 ble Drammen teater påtent og det brant helt ut. Bare ytterveggene ble stående. I løpet av formiddagen ble det besluttet å bygge opp igjen teateret slik det var. Arkitekt Jan Øyvind Berntzen fikk nå oppdraget. 8. februar 1997 etter 36 måneders byggetid, ble Drammen teater gjenåpnet.

Drammens Teater har fått Europa Nostera-diplomet: «For forbilledlig gjenskaping av den gamle teaterbygningen, i helhet og i detaljer for vilje og evne til verdifull bygningskulturbevaring for trofasthet mot det gamle teaters ånd og tone».

Drammen Teater ivaretar dagens krav til tekniske løsninger. Publikum kan nyte de flotte utsmykkingene som er tro kopier av originalen. Og det takket være flotte bilder av interiøret av bl.a. fotograf Sønsterød.

Jo Sellæg fikk velfortjent applaus for et flott foredrag.

Nå ble det tid for smørbrød med laks og eggerøre og deretter kaffe og kaker.

Vår faste gjeng sørget for at trekningen ble gjennomført og med mange fornøyde vinnere.

Leder minnet om neste møte onsdag 5. desember hvor det er bindende frist innen 28. november.

Leder takket kaffe- og loddegjengen for vel utført arbeid.

Han takket alle for fremmøte og ønsket alle vel hjem.