Byvandring til Youngs hage

Byvandring til Youngs hage

Tirsdag 22. mai var Telepensjonistene i Oslo ute på byvandring igjen. Denne gangen gikk turen til Langaardsløkken på Briskeby.

17 telepensjonister møttes på Nationaltheatret for å ta trikken til Briskeby. Dagens mål var Langaardsløkken, også kalt «Youngs hage» på folkemunne.

For den som ikke er helt lommekjent, ligger Langaardsløkken på skrå over gaten for Briskeby brannstasjon i Industrigata. Langaardsløkken var i sin tid en løkke i Bymarken, utskilt fra Frogner hovedgård. I 1874 ble den kjøpt opp av Mads Langaard, som grunnla Frydenlunds bryggeri, og den ble fra da av kalt Langaardsløkken. Sønnen, Christian Langaard, fikk bygd en praktvilla i nyrenessansestil i 1896. Den 29 meter lange bygningen i nedre del av hagen ble faktisk spesialtegnet for å romme en kjeglebane, som forøvrig er bevart og fullt operativ den dag i dag. Den nordlige delen av løkkehagen er en 1700-tallshage i renessansestil, så og si intakt, med terrassehage, dam og et lite lysthus.
Langaardsløkken ble på 1900-tallet en periode kalt Youngsløkken, også kjent som Youngs hage i lokalområdet, etter eieren inntil 1964. Oslo kommune kjøpte eiendommen i 1964 og leide ut hovedbygningen til Norsk Revmatikerforbund, som fortsatt leier den og den nærmeste delen av hagen. Langaardsløkken er i dag en offentlig park som alle kan benytte.

Været var strålende denne dagen våre pensjonister gjestet hagen, og det ble en liten svipp rundt i parken og området.

Dagens høydepunkt var Albin og Cecilies kafé hvor det var god mat og drikke.