På medlemsmøtet tirsdag 26. april hadde vi besøk av Jan Erik Thoresen som var født og vokste opp på Kampen i Oslo i etterkrigstiden. Han tok oss med på en humoristisk og spennende reise til en tid med andre normer og krav enn i dag.

Leif ønsket alle velkommen til medlemsmøte hvor bortimot 40 medlemmer hadde møtt opp.
Unni leste referat fra medlemsmøtet 29. mars, dette ble godkjent uten merknader. Leif leste opp fra tre takkekort fra medlemmer som hadde fått påskjønnelse fra foreningen.
Under «Foreningssaker» kunne Leif opplyse at han var innbudt til lederkonferansen for Telepensjonistene, denne vil finne sted i Lillestrøm 26. og 27. mai.
Av andre saker ble det nevnt at Kommunaldepartementet har sendt ut høringsforslag som går ut på å erstatte nåværende lov om Eldreråd med en egen lovparagraf i Kommuneloven som gjelder opprettelse av Eldreråd. Foreningen mener dette ivaretar eldrerådfunksjonen på en fornuftig måte og har ingen innvendinger mot forslaget.
Ellers ble det nevnt at medlemmer som trenger datahjelp til oppsetting, installering og bruk på PC/nettbrett nå har anledning til dette gjennom et tilbud fra Hovedbiblioteket. Hver mandag framover til og med 13. juni mellom kl 1300 og 1500 kan du få hjelp av erfarne databrukere. Mer om dette tilbudet kan du lese her: https://www.deichman.no/arrangement/datahjelp-pa-deichman
Åke informerte om at permen for påmelding for turen til Åmål, Sverige var lagt ut. Fristen for påmelding er i dag, så han oppfordret alle som ville være med om å melde seg på i løpet av møtet.
Det var samtidig mulig å melde seg på reketuren på Oslofjorden, som vil skje torsdag 21. juli. Fristen for påmelding til denne turen er imidlertid noe senere.
Det var ingen saker under «Eventuelt», og siden foredragsholderen ikke hadde kommet ennå, ble ballen kastet over til Arrangementskomitéen som hadde middagen klar.
Til middag var det denne gangen gulasj med ris og grønnsaker til, som vanlig levert fra Gunnar Ruud Catering. Og som vanlig smakte det aldeles utmerket, alle ble mette og mottakelige for etterfølgende mimring fra «gamle dager».

For etter middagen ble ordet gitt til dagens foredragsholder, Jan Erik Thoresen, som fortalte om sin oppvekst på Kampen de første årene etter krigen, fra 1945 til 1955. Thoresen har skrevet boka «Gutta i kirsebærtreet» som er basert på forfatterens opplevelser fra guttedagene på Kampen. Jan Erik var 5 år da krigen var slutt, og rasjoneringskort og boligmangel preget hverdagen. Han vokste opp i Normansgata 32, og i bakgården der stod kirsebærtreet. Det var det faste møtestedet for hovedpersonen Jan Erik og kameratene hans. Vi ble tatt med inn i et røft østkantmiljø, men også med godt kameratskap og samhold. Bydelen var preget av mye fattigdom og fyll, men Thoresen kunne sette oss inn dette også med stor kjærlighet. Vi fikk høre om bærturer, rottekrig og kamp mot luseplagen, om «Hønagjengen» og vognmann Andersen med hesten «Trigger», om «Sot» med stifttanna som forsvant i skyllebøtta, om skøyteløp og fotball på løkka (som i dag består av bilforretningene på Ensjø). Og ikke minst fikk vi høre om «da olympiaden kom til byen» i 1952. For Kampeguttene var det spesielt interessant at det ble bygd ny kunstisbane på Jordal Amfi der alle ishockeykampene gikk. Og der gikk det an for slanke guttunger å snike seg under tribunen uten å betale billett. Mens Thoresen fortalte kom vi nært innpå ulike mennesketyper der humør, friske replikker og morsomme påfunn står i sterk kontrast til problemene i hverdagen.
Etter foredraget ble det servert kaffe og kaker. Og til slutt var det som vanlig loddsalg der salget gikk strykende.
Nedenfor viser vi noen glimt fra møtet: