Tur til Flor og Fjære – august 2016

Tur til Flor og Fjære – august 2016

1. august reiste Oslo-pensjonistene på en 4-dagers tur til Stavangerområdet, hvor besøk på "Flor og Fjære" var høydepunktet.

Telepensjonistenes forening Oslo
Dagbok fra Flor og Fjære
01. – 04. august 2016
Reisebeskrivelse og foto: Liv Norgren

OSL-Tur_160801_Tur_Flor-og-Fjære_23Dag 1:
Vi møtte opp kl. 0700 ved Thon Hotell Opera for å reise til Stavanger, men bussen gikk bare til Drammen. Der måtte vi stå og vente i 20 min. før en ny buss ankom. Forsinkelsen ble en gjenganger for reisen til Stavanger, og vi kom fram etter ca. 13 timers busstur kl. 1940.

Underveis ble det mange synsinntrykk og pauser. Første benstrekk var på Lasse’s ved Brevik, og senere lunsj på Egon i Kristiansand. Der var det lasagne med salat og tilbehør – nydelig.

Ferden gikk gjennom Aust- og Vest-Agder til Flekkefjord, og derfra til Jøssingfjord og Åna Sira på kronglete veier opp i høyden. Fantastisk utsikt og natur. Videre til Jæren med dens spesielle landskap, og til slutt ankom vi Stavanger. Mange slitne sjeler gledet seg til lovet middag, men det viste seg at det var buffet med selvbetjening, veldig skuffende mat, lite varm mat, og kald mat. Desserten reddet det hele.

Thon Hotell Maritim er et enkelt hotell ment for transittopphold og ikke for lengre opphold, da det viste seg at klesskapet ikke rommet mer enn én bluse, én bukse, pluss noen hyller på siden hvor man kan putte noe «smått» i. Badet var OK og rent, men manglet hylle til toalettsaker etc. TV’en på rommet var en gedigen sak som fylte hele rommet. Th. Lien har fått tilbakemelding at det ikke egner seg for store grupper som ønsker seg sosialt samvær, noe som ikke var mulig da det ikke fantes noen restaurant eller oppholdsrom.

Dag 2:
Regntung dag, frokost kl. 0800, og om formiddagen sightseeing i Stavanger med omegn fra kl. 0930 – 1200. Veldig hyggelig med lokal guide, Reidar. Vi var på Forus forretningsområde, Sola lufthavn, Ullandhaugtårnet som Telenor bygde i 1964, et landemerke i Stavanger som rager 64 meter over bakken på en høyde.

Lunsjen var på egen hånd i dag, og noen av oss landet på restaurant Fisketorget  i sentrum, som bød på aldeles nydelig fiskesuppe og blåskjell, fortært sammen med nydelig hvitvin Alfa Zeta  fra New Zeeland.

Utstein kloster
Utstein kloster

Kl. 1400 gikk ferden til Utstein kloster som ligger i Rennesøy kommune nord for Stavanger på Klosterøy, den vestlige delen av Mosterøy. Klosteret er laget av kleberstein og er et praktfullt skue. For å komme oss dit måtte vi kjøre gjennom en undersjøisk tunnel på 5,8 km som på det dypeste var 223 m under havet.

Kl. 2000 var det klart for middag igjen (buffet), men i dag fikk vi ordnet det slik at vi fikk samlet alle våre rundt ett bord, slik at det sosiale kunne komme i fokus.

Dag 3:
I dag er dagen for «Flor og Fjære». Formiddagen var til egen disposisjon, men kl. 1230 var det samling for å gå til båten som skulle frakte oss ut til øya Sør-Hidle, hvor regnbuen etter sigende traff jorda.

Selve blomstereventyret startet i 1965 da Åsmund og Else Marie Bryn kjøpte husmannsplassen Mangela. Tredje generasjon ved Endre Bryn skal overta driften av dette eksotiske stedet med blomster og planter og palmer, rene paradis. Etter omvisning og masse inntrykk var det bevertning i Naustet  med den berømte fiskesuppen og nydelig varm buffet. Dagen ble perfekt selv om regnet ikke kunne la være, men temperaturen var god.
Buffet på hotellet kl. 2000.

Dag 4:
Tidlig frokost og avreise fra Stavanger kl. 0800. Etter en meget «travel» frokost grunnet flere grupper som skulle forsyne seg og spise samtidig, var vi klar for avreise i pøsende regn.

Første stopp Byrkjedalstunet hvor det er lysstøperi med mer enn 200 forskjellige typer lys og en avdeling hvor de har utstoppede «ville» dyr. Masse norske lusekofter og juleloft med nisser og lys.

Videre til Sirdal kommune og Sinnes, og regnet fosset ned (tørt og godt i bussen, da). Opp Suleskardet til høyeste punkt 1052 m over havet. Strekningen var full av sauer som beitet langs veien, og noen ville ikke flytte seg selv om bussen kjørte helt opp i «ulla». Morsomt.

Lunsjstopp i Rysstad på Sølvgarden hyttesenter, hvor de serverte deilig svinenakke med grønnsaker og dessert, kaffe latte fromasj og kaffe.

Ferden gikk videre gjennom Setesdalen med Valle og Hovden – fortsatt mye sau å ta hensyn til på smale veier – til Tokke kommune i Telemark. Over fjellet til Dalen ved Bandak og Telemarkskanalen. Nedstigningen fra fjellet hadde en helling på 12%. Så opp igjen mot Høydalsmo, ny oppstigning på 12% med hårnålssvinger (bussen var 13 m lang), forbi Eidsborg stavkirke bygget ca. år 1250, og ned igjen mot Seljord og Morgedal. Leting etter sjøormen i Seljordsvatnet ga intet resultat, men det ble is og kaffe på Sjøormen kro. Videre til Notodden og Hokksund – og regnet pøste ned.

Etter rundtur i Øvre og Nedre Eiker, hvor mange medpassasjerer skulle av, fortsatte ferden til Oslo og Thon Hotell Opera. Her ender en veldig fin tur i praktfull natur og med mange inntrykk. Takk til Th. Lien.

Tekst og foto: Liv Norgren