Oslotur 5. juni 2012

Oslotur 5. juni 2012

Tirsdag 5. juni var 16 telepensjonister i Drammen på tur til Oslo og Kunstindustrimuseet.

Bussjåføren fra Lien ønsket alle velkommen med en sang. Det var en hyggelig og uventet introduksjon til dagens tur. Leder Henning Torsby ønsket også velkommen og fortalte kort om dagens aktiviteter. Først skal vi besøke Kunstindustrimusset, så Holmenkollen og dagen avsluttes med middag på Holmenkollen Park Hotel Rica.

H. M. Kong Harald og H. M. Dronning Sonja fyller begge 75 år i 2012. Regjeringen har besluttet å gi kongeparet som gave en rekke utstillinger på forskjellige steder i Norge hvor gjenstander fra de kongelige samlingen presenteres. Kunstindustrimuseet har temaet Kongelige reiser 1905 – 2005.

Dronning Maud og Kong Haakon

Guiden gav oss en interessent insikt i de kongelige reiser gjennom 100 år. Linken over gir mulighet til å fordype seg i temaeet.

I tidligere tider gikk reisene ofte over lang tid. Dronning Maud kunne ha mer enn 50 kofferter med på enkelte reiser. Det er nok noe mer enn vi tar med på dagens reiser. Bildet viser ca 25 av koffertene.

Dronning Mauds kofferter

Et sjeldent bilde viser Dronning Maud i Hardangerbunad.

 

Dronning Maud i Hardangerbunad

Prinsessene Maud, Alexandra og Voctoria reiste «inkognito» i Norge i 1993 på skipet «The Osborne» Bildet viser de tre prinsessene sammen med skipets mannskap på ca 180 personer!!!! Det må ha vært nærmest umulig å reise slik uten å bli lagt merke til.

Prinsesse Maud på Norges besøk i 1993

Kroningsvognen ble bestilt i 1905 og stod klar til kroningen av kong Haakon VII og dronning Maud 22. juni 1906. Den er produsert ved O. Sørensens Vognfabrik, Kristiania.

Kroningsvognen i 1905

Selv seletøyet var flott utført.

Kroningsvognen. Seletøyet

 

Utstillingen viser også en elektrisk bil som kronprins Olav fikk i gave. Det er bare laget 3 eksemplarer av bilen.

Kronprins Olav sin bil

Kongeparet mottar mange gaver på sine reiser eller når de er vertskap for utenlandske statsoverhoder.

Kongelige gaver

Noen ordner er også utstilt.

Kongelig orden

Nå fortsetter turen til Holmenkollen hvor vi tar en kort tur i området for å se den flotte utsikten over Oslo. Herfra tar vi et gruppebilde.

Gruppebilde

Første rekke: Eli, Marianne, Kari, Mercelie, Bjørg S, Else, Bjørg F-O, Unni, Rita, Vidar, Diddi, Bjørn Ivar, Henning

Bakre rekke: Karin, Åse Berit, Nils

 

I Holmenkollenanlegget blir det mulighet til å se bakken fra forskjellige vinkler.

Holmenkollbakken. StillasjetHolmekollbakken. Fra hoppetHolmenkollbakken. HeistraseHolmenkollbakken. Fra toppenHolmenkollbakken. Fritjof Nansen

 

Noen velger å ta heisen (en form for Fløybane) opp til toppen av overrenneet, mens andre besøker skimuseet eller bare koser seg ute i det flotte været. Fra toppen var det en fantastisk utsikt over Oslo og omegn.

Holmenkollen Parak Hotel Rica. Fossen

Dagen ble avsluttet på Holmenkollen Park Hotel Rica med en deilig 3 rettes middag hvor vi kunne velge mellom rød og hvit vin eller øl. Det hele avsluttet med kaffe til desserten. Noen benyttet anledningen til å betrakte fossen fra innsiden.

Holmenkollen. Middag nr. 1Holmenkollen. Middag nr 2Holmenkollen. Middag nr 3Holmenkollen. Middag nr 4Holmenkollen. Middag nr 5

Under middagen stilnet praten og hver og en koste seg med maten.

Holmenkollen. Desserten

Desserten var også delikat og smakte nydelige.

Hjemreisen

Tilbake i Drammen avsluttet bussjåføren også turen med en hyggelig sang. Henning takket tur- og arrangementskomiteen for en flott dag og en god jobb og ønsket alle vel hjem og en god sommer. Vi ses igjen onsdag 29. august 2012 til vår første møte etter sommeren.