PENSJONISTENE I STAVANGER OG HAUGESUNDS TUR TIL YTRE RYFYLKEØYANE

Telepensjonistene i Stavanger og Haugesund hadde i år sin fellestur til Finnøy og Talje 4 juni 2018, Været var praktfult som bildene viser.

Turen startet i Sandnes/Stavanger, videre gjennom Rennfast og via Mortavika på Rennesøy for å plukke opp medlemmene fra Haugesund-området.
Åslaug Mæland fortalte litt om steder og livet på Rennesøy før vi dukket ned i den 6 km lange Finnøytunellen, som ble bygget i 2009, til Finnøy. Finnøy er kjent for jordbruk og en betydelig produksjon av tomater.

Folke Helle guidet oss rundt Finnøy hvor vi også var innom en sølvsmie for litt handel, kaffe og tebrød. På Utsyn misjonssenter fikk vi servert kjøttkaker med tilbehør og en nydelig dessert.

Etter middag dukket vi igjen ned i «Finnfast» og kjørte av på den 1,5 km «smale» Taljefjordtunellen til øya Talje (Sør-Talje) i Finnøy kommune. Landbruksøya er 4 x 1,5 km og har bl.a. stor gartnerivirksomhet med dyrking av tomater og blomster i drivhus. Her møtte Jostein Gard oss og guidet oss frem til drivhuset med et fantastisk utvalg av blomster. Her ble det handel av sommerens blomster og tomater.

Videre ble vi guidet til Talje kirke. En stenkirke fra ca. 1150 i romansk-normannisk stil viet til Jomfru Maria. Kirken ligger på en liten høyde med fantastisk utsikt over øyer og fastland i Ryfylke. Gard fortalte kirkens historie og litt om stormenn som baron Gaute Erlingson, Ogmund Finnson og ridder Olav Nilsson.

Vi hadde en flott tur med Haga Buss i strålende solskinn.

Middag på Utsyn Finnøy
Talje kirke 2
Sølvsmeden på Finnøy
Blomsterprakten til gartneriet
Gartneriet på Talje
Talje kirke 1