Referat fra tur til Oslo og Roseslottet 29.08.2023

Referat fra tur til Oslo og Roseslottet 29.08.2023

Telepensjonistene Hamar på Roseslottet, Frognerseteren.

Så kom dagen 29.august, da 16 telepensjonister, ikke veldig mange, men veldig fine folk, tok toget til hovedstaden for å besøke Roseslottet.
Vi tok T banen til Frognerseteren hvor vi ved Roseslottets storstue ble tatt imot av vår guide Ingrid som viste seg å være helt utrolig flink. Hun skulle ledsage oss gjennom den 250 meter lange spiralveien med 300 malerier av Vebjørn Sand.
I Roseslottet er rosen et symbol på menneskets kamp mot undertrykkelse. Kunst brukt i en fortelling om de fem krigsårene som bakteppe, og som prøver å grave frem grunnpilarene i samfunnet vårt: Rettstaten, demokratiet og humanismen.
Nå fikk vi høre historiene til mange av tidsvitnene, historienes ansikter og 46 ansiktsmalerier. En av de var Mykhailo Sidelnik fra Ukraina, en krigsfange som ble sendt til Norge som slavearbeider for å bygge Nordlandsbanen. Bodde under elendige forhold, etter en stund veide han bare 30 kg, men overlevde så vidt, mens mange medfanger døde av sult.
Sterkt var også historiene om nazistenes utryddelse av jødene, om lille Ellinor på 5 år som sammen med bestemora ble dyttet inn i kuvogner og sendt til konsentrasjonsleiren for å dø. Mange grufulle enkelthistorier i både tekst og bilde, som gjorde et voldsomt inntrykk. Omvisningen varte en drøy time, da var vi mettet av historier som aldri må bli glemt.
Tilbake i sentrum spiste vi på Egon ved Oslo S før hjemreise. Det ble en innholdsrik og fin dag sammen med nydelige kolleger.