Reisebrev fra Skottland august 2014

Reisebrev fra Skottland august 2014

Telepensjonistene har vært på tur til Skottland og Edinburgh Military Tattoo 18. – 22. august 2014.

Dag 1.

Flesland 18 august kl 07.30, 40 Telepensjonister klar for avgang til Skottland og Edinburgh Military Tattoo.

                                  

Etter utdeling av billetter fra vår norske reiseleder Aud Lundeland, en kjapp innsjekking og etter en ikke fullt så kjapp sikkerhetskontroll var vi klar til å lette.
Så en behagelig flytur på ca 1 time og 20 minutter. Og til vår store glede vi fikk en lett frokost ombord.

I Aberdeen gikk passkontroll og tollklarering uten problemer og vi var klar til å stige om bord i bussen. Turen gikk langs elven Dee som er ca 145 km. Den starter i fjellene og renner gjennom et frodig skogslandskap  og et velholdt jordbruksområde før den munner ut ved Aberdeen. Elven er kjent for sitt gode laksefiske. Den engelske kongefamilien skal etter sigende ha prøvd fiskelykken her.

Underveis til Braemar passerte vi et av dronningens slott som normalt er åpent for publikum, men nå var dronningen der og da var det ikke plass til oss.

BER_SconePalace2
Scone Palace

Etter en kort stopp og lunsj i Braemar gikk ferden videre til Perth og Scone Palace.
Scone Palace er et slott som har vært eid av samme familie i 400 år og har spilt en betydelig rolle i skotsk historie.

Det var her den opprinnelige Stone of Destiny var plassert.

Stone_of_scone_replica

Det var på denne steinen de skotske kongene satt på under kronings seremoni en.
Nevnes kan også at hovedpersonene i den kinoaktuelle filmen Belle, Lady Elizabeth Murray og Dido Elizabeth Belle kommer fra denne familien.
Etter omvisningen gikk turen videre til Edinburgh og til hotell George i George Street et flott hotell.

Kvelden etter middag var til fri disposisjon, noe som enkelte benyttet til en liten byvandring og besøk på en lokal pub.

 

Dag 2.  Bysightseeing

Først en solid og god frokost på hotellet.

Så ut til bussen der vi møtte vår skotske guide M. Brodie.

BER_Guidenevåre
Guidene våre

 

Hun snakket et meget klart og tydelig engelsk og som et ekstra pluss kan nevnes at hun hadde norsk svigerdatter.  Dette sammen med god oversettelse fra vår norske reiseleder gjorde at de fleste fikk med seg det meste.

Vi ble kjørt gjennom vakre gater med staselige hus i granitt, fine parker og grønne lunger. Dessverre enkelte parker var i privat eie og stengt for publikum.

Edinburgh har huset mange forfattere og diktere gjennom tidene.  Etterhvert som vi passerte deres minnesmerke/bosted eller arbeidsted fikk vi en grei orientering om hva som inspirerte dem og om hvilke modeller som var brukt. Her kan nevnes  Robert Burns Skottlands nasjonaldikter  (teksten til Aud lang syne).  Robert Louis Stevenson (Skatten på sjørøver øyen og Dr Jekyll og mister Hyde) og  J. K. Rowling (Harry Potter). Hun var arbeids ledig og satt for det meste på Nicolson Cafe når hun skrev.

Skotsk skorstein
Skotsk skorstein

 

Ferden  fortsatte gjennom The Royal Mile , hoved gaten i den gamle byen og endte ved Edinburgh Castle.

Borgen er åpen for publikum, men er fremdeles hovedkvarter for flere skotske regimenter blant  andre: Royal Scots og Royal Scots Dragon Guards. De skotske kronregaliene blir oppbevart her.

 

BER_EdinburghCastle22
Utsikt fra Edinburgh Castle

Etter omvisning på borgen var ettermiddagen til egen disposisjon.
Så om kvelden av sted til Skotsk aften. Flott show med sekkepipe, dans og sterke nasjonalromantiske overtoner. De tøffe fikk anledning til å smake Haggis og whisky.

 

Dag 3.  By rundtur

Etter en ny solid frokost var vi klar til å gå om bord i kongeskipet Britannia.

BER_Royal-yacht-Britannia-007
Kongeskipet Britannia

 

Skipet ble tatt ut av tjeneste i 1997 og er nå museum.  Før vi gikk om bord fikk alle utlevert en liten audio spiller som guidet oss gjennom skipet.

Kontrastene om bord var store, fra dronningens elegante gemakker til de beskjedne områder der mannskapet arbeidet og sov. Skipet ble flittig brukt under dronningens mange reiser.  Da var det ikke snakk om å reise lett. Dronningen hadde normalt med seg 5 tonn med bagasje og 45 personer fra egen stab. Det ble og sagt at hun hadde med seg sitt eget vann.

Kong Kåre har kontroll på vinkingen
Kong Kåre har kontroll på vinkingen

Etter omvisningen i Britannia ble vi pånytt kjørt rundt i den vakre byen. Så flere fine hus og flere private skoler (Public School).  Ble overrasket over hva det kostet å gå på en slik skole (opptil 450.000,- kr i året.) Passerte det nye skotske parlamentet og et av dronningens slott.
Dessverre var Holyrood Park stengt så der kom vi ikke inn.

 

Turen ble avsluttet ved parken like ved Princes Street. I denne parken er det en minnestein gitt av Norge i 1997.

Ettermiddagen var til egen disposisjon.
Så etter en god middag ett av turens store høydepunkter Edinburgh Military Tattoo. Et fantastisk show med flotte lyd- og lyseffekter.

 

 

Dag 4.  Utflukt

Så går turen innover i landet og vi kjører gjennom ett av Skottlands fineste landskap, Trossachs. Dette var hjemmeområdet til den skotske folkehelten Rob Roy.

Første stop er Stirling Castle.

 

Området har   gjennom tidene vært åsted for mange dramatiske hendelser i skotsk historie. Maria I av Skottland fødte sin sønn her og han ble kronet til konge allerede som baby. Kulehull og kanonkulehull i borg-veggen vitner om de mange slag som ble utkjempet i tidligere tider.

 

Neste stop cruise på Loch Lomond. (Dette var en bonus fra Tide).

Bonnie Banks of Loch Lomond
Bonnie Banks of Loch Lomond

 

Loch Lomond er Storbritannias største innsjø.  Den er 39 km lang og er en del av Trossaschs nasjonalpark. Underveis får vi forklart bakgrunnen for sangen The Bonnie Banks of Loch Lomond. Dette medfører at en del av oss får et annet og nytt forhold til teksten.  Så får vi en rundtur på Loch lomond.

 

Deretter, etter en lett lunsj videre til et nytt høydepunkt. Besøk på Glengoyne whisky distillery.

 

Vel fremme blir vi blir møtt av en hyggelig guide som tilbyr oss en dram. Dram betyr det samme på skotsk som på norsk, en liten dram. Vi får smake en 12 år gammel whisky.  Så får vi følge prosessen med å lage den skotske nasjonal drikken whisky . Tilslutt kunne vi handle i det  lokale fabrikkutsalget.

På tilbakeveien til Edinburgh fikk vi en smak av den skotske rushtrafikken, men vi nådde middagen.

 

Dag 5.  Hjemreise

Etter igjen en god frokost starter vi på hjemturen. Nå reiser vi langs kysten og første stop er St Andrews. Enkelte hevder at det var her golf-sporten ble født. I alle fall fin by flust med golfbaner og golfbutikker.  Så går turen videre til Dundee, der vi stopper for lunsj. Etter lunsj videre gjennom det åpne kystlandskapet til Aberdeen.

BER_Discovery_Scott_Dundee
Discovery Scott Dundee

 

BER_BussturfraAberdeen32
Busstur fra Aberdeen

Pass og sikkerhetskontroll går greit og alle kan sette seg på flyet i henhold til tidsplanen.

Etter en ny behagelig flytur på 1 time og 15 minutter er vi tilbake på Flesland.

BER_145px-Flag_of_Scotland.svg1

– Turreferat skrevet av Berit og Hans Fredrik Lien

Bilder tatt av Kari Andreassen og Bjarne Ulvang. Samt noen fra Wikipedia.