Reisebrev Kroatia 2022

REISEBREV KROATIA
FRA 25. MAI TIL 1. JUNI 2022,
skrevet av Gerd B. Kristensen

Etter en lang reise, fra Bodø kl 0645, via Oslo til enten Frankfurt, København og Amsterdam til Zagreb, videre med buss til Opatija, kom vi til Hotel Imperial – en historisk storhet i fasjonable omgivelser. Hotellet var en monumental bygning, nylig oppusset. Vakre saler, flotte gardiner, gode rom for de fleste. Enkeltrommene var mere beskjedne utstyrt enn dobbeltrommene. Grei dusj med alle tenkelige hjelpemidler innen vask og hårstell. TV, minibar, WI-FI og hårtørker til disposisjon. Heis var installert ved oppussingen. (Heldigvis)

Vår guide Sonja. Petter Dass til venstre?

Første dag – vandring i byen, langs stranden – vakre parker og imponerende statuer – bl.a. en statue som viste en kvinne med due – beskytter av byen. Likedan en statue av byens sterke mann, han lignet veldig på vår Petter Dass – spesielt i omfang. Parkene var utrolig vakre, med fontener, trær og blomster i nydelige formasjoner. Parkene lå i nærheten av hotellet vi bodde på, så de ble besøkt flittig når vi hadde dagen eller timer til disposisjon.

På grunn av været, ble utfluktene omdirigert. Byens navn Opatija – som betyr kirke eller kloster. Hotell fra 1884 – grunnlag for turisme var tidlig aktuelt pga av klima. Vårt hotell var fra 1885. Området er kjent for sine spisekastanjer, og både hvite og sorte kastanjer blir tatt vare på her. Kastanjene har egen festival i området om høsten. Byen Ika er kjent for universitet innen hotell- og restaurantbransjen. Her kan studentene ta både bachelor- og mastergrad.

Vi hadde en flott båttur fra Opatija til Lovran ( som betyr laurbær). Vi passerte St. Jacobs kirke fra 1500-tallet. Keiser Franz Joseph av Østerrike-Ungarn spaserte her på 1870-tallet og satte et tydelig avtrykk etter seg da byen anla en 15 km strandpromenade som ble oppkalt etter keiseren. Han døde i 1916. Rijeka er den 3 største by i Kroatia og den største havneby. Immigrasjon fra Kroatia til USA var forbundet med denne byen. En spesiell historie fra 1912 da Titanic forliste, var at båten Carpathia hørte SOS fra Titanic og berget 712 personer fra å drukne. Rijeka er kjent for væromslag og boravind. Vi opplevde dette værskiftet og fikk høljeregn og boravind på turen.

En annen tur gikk til Porec, en vakker kystby grunnlagt av romerne og på UNESCOs liste. Sammen med Sonja, vår fenomenale guide, fikk vi både innsyn og inntrykk av en trivelig by – som også Sonja bor i. En tur innom kirken, som akkurat den dagen skiftet ut sin gamle biskop med en ny. Det var klapping og jubel, men om det var avskjeden eller velkomsten de klappet for – vet vi ikke. Masse folk var tilstede. Vi hygget oss med lunsj og vin på torget, en trivelig stund for oss alle. Havneområdet hadde fullt opp av plastbåter, kanskje vi så 2 som var av tre. På turen hjem til hotellet, kjørte vi gjennom vakre landbruksområder, hvor det ved siden av korn og rotvekster, også dyrkes vindruer og trøffel i eikeskogen. Byen HUM var en artig opplevelse, ca 30 innbyggere – med bystatus.

Siste arrangerte tur gikk til øya Krk – den største øya i Adriaterhavet. Her var det smale gater – kanskje bare 1 meter bred, så vidt at 2 personer kan passere hverandre. Vi gikk omkring og kom til slutt fram til vingården Nada. Her ventet deilig skinke. Ost og loff m/olivenolje fulgte med. Vi fikk herlige smaksprøver av både rød-, hvit- og dessertvin. De hadde et videoopptak som viste produksjonen. God stemning ble det, og noen handlet lokal vare også.

Flere av jentene hadde trivelig shoppingtur, og etterpå var vi seaside og hygget oss.

Siste kvelden hadde vi avskjedsstund med lett underholdning, munnspill ved Nils, taler og gave til Sonja. En trivelig tur var over, og neste dag dro vi fra PULA til Gardermoen.

Takk til alle 25 deltakere til Kroatia! Takk Jan og Sonja som gjorde turen til en opplevelse !

Bodø, 8. juni 2022/GERD

 

Flere bilder fra turen
(Foto: Reidar Johansen, Mai Britt Thune og Håkon Rindal)