Røros

Tur til Rørostraktene i juni 2016

Det ble vanskelig å fylle årets buss med nok telepensjonister fra Helgeland, så vi hadde invitert med noen venner som også tidligere har reist med oss pluss fire trøndere som kom på underveis. I år ble vi skuffet over bussen. Riktignok var den flunkende ny, men beregnet som skolebuss og ikke så bekvem som langturbusser skal være. Vi holdt nå ut fram til Røros, og etterhvert fikk vi byttet til en skikkelig turbuss. På sørturen hadde vi lunsjstopp på Snåsaheia, alltid godt med mat sammen med gode venner, og ekstra godt å strekke litt på seg etter de harde bussetene.

Deltakerliste fra Helgeland

I Trondheim kom vår herlige guide fra Tysklandsturen ifjor, Hilde Sæbø,  ombord og skulle være med oss resten av turen. Hun har faktisk et lite hus i Røros. Utpå kvelden kom vi fram til Røros hotell, som var nyoppusset og hadde fått eget SPA og badeanlegg. Her bodde vi fortreffelig, og maten var nesten for god.

Neste dag fikk vi guidet tur i byen og kirka. Været var strålende og guiden var flink. Hilde kunne også sin historie, så vi ble grundig orientert om oppveksten av dette gruvesamfunnet.

Røros kirke er et praktbygg. Norges 5. største kirkebygg og med 1600 sitteplasser. Ikke rart at Berlinerfilharmonikerne ville ha konsert her.

Dag 3 ble det båttur på Femundsjøen. Artig for en nordlending å komme ut på et innlandshav. Det var en flott båt og mannskapet manøvrerte suverent til flere små brygger langs sjøen.
Vi gikk iland på Femundshytta hvor mye av malmen ble grovsmeltet de siste årene da det ikke var mer skog til brensel igjen nær Røros. Vi fikk lokal omvisning av familien som bor der. Og etterpå var det lunsj med mange lokale godbiter, kortreist mat.

Dag fire dro vi til Sverige på shopping i Fünesdalen og på hjemturen stoppet for lunsj ved Vauldalen fjellhotell hvor vi også fikk mye kortreist god mat.

Dag fem bar det mot nord og hjem. Vi var tilbake i Sandnessjøen sent på ettermiddagen etter en behagelig tur i den nye turbussen.