Sommertreff på Vegmuseet ved Hunderfossen 13. juni 2019

Sommertreff på Vegmuseet ved Hunderfossen 13. juni 2019

Lillehammer inviterte telepensjonistene rundt Mjøsa til det tradisjonelle sommertreffet som i år var lagt til Vegmuseet.

Totalt 68 personer deltok, derav 18 fra Hamar.
Hamarfolket ankom som seg hør og bør i Veteranbuss fra HOB.

Ved ankomst Vegmuseet fikk vi servert kaffe/te og biteti og det ble tid for mingling i hovedbygget.

Deretter ble det samling i auditoriet der vi ble ønsket velkommen av Ole Albert Evensen. Ei dame som representerte Vegmuseet informerte om hva museet inneholdt, både det som har eksistert i mange år og det nyåpnede Norsk Kjøretøyhistorisk museum.
Trond Gangnes informerte om kommende turplaner og ønsket flere deltakere på turen til «Flor og Fjære».
Hamarfolket er hjertelig velkomne til å bli med.

Museet har flere tusen kvadratmeter innendørs utstillinger, en stor museumspark og en unik, over 200 meter lang bergtunnel med fjellsprengningshistorie.

I en ny bygning på over 2 000 m2 vises norske skatter som har vært på norske veier på to, fire og flere hjul. Her er unike kjøretøy som bilentusiaster og alle andre kan ha stor glede av å se.

I museumsparken ble vi fraktet rundt i en smal veteranbuss, Volvo Bamse, spesialbygget for bruk på Sørlandet der det var ei smal bru den måtte passere.

Her er det maskiner og veihistoriske miljøer som skysstasjon, arbeidsbrakker, gjestgiveri og landhandel som vitner om historisk reiseliv, arbeidsliv og veimiljø.

Museets hovedattraksjon er en 240 meter lang tunnel. Tunnelen har flere nisjer, og en flott berghall som leies ut til arrangementer.

Museet tar vare på de mange kulturskattene fra norsk fjellsprengningshistorie,
Spennende tunnelvandring gjennom lys, lyd og bilde i fjellet der det drypper fra taket.

Tida og vegen – en reise fra istidens slutt, gjennom vikingtiden, middelalderen og unionstiden, begynnelsen av den moderne tidsalder, og helt inn i fremtiden! Veghistorien fra tråkk til motorveg, med spennende opplevelser som et vikingskip på havets bunn, en scene fra et kloster, sinte bønder, rampete skyssgutter og selvsikre sjåfører. Hør en maskinsymfoni, beundre en lekker cadillac eller tenke over fremtiden.Det ble også tid til å rusle litt rundt på egenhånd og flere tok en tur til Blindheimsvik landhandel

Butikken var i drift fra tidlig på 1950-tallet til 1970 på Vigra og har blitt flyttet til Norsk vegmuseum. Her er den en kombinasjon av salg og utstilling.

Rømmegrøt, spekemat og saft ble servert på Lysaker Gjestgiveri.

Som avslutning fikk vi servert kaffe i det nye Kjøretøymuseet.

Vera Westlie Furulund takket på vegne av Hamar Telepensjonistene for invitasjonen og det innholdsrike, interessante programmet og en veldig hyggelig dag.
Videre ønsket hun velkommen til et nytt sommertreff i 2020 der Hamar er vertskap.