Sommertur 1/6 2023

Sommertur 1/6 2023

Vigeland hovedgård

Bente kunne ønske Ca 35 medlemmer velkommen i finværet  ved Løa klokka 12, for en omvisning i det gamle hovedhuset.

Før vi entret hovedbygningen fikk vi en liten innføring i byggets historie .  Vår omviser Ida, fortalte levende om huset og hva det var brukt til.

Sveitseren Casper Wild kjøpte eiendommen i 1833. Han rev det gamle huset, og bygde nytt, som sto ferdig i 1847     Det har stått noenlunde uforandret fram til i dag.  Engelske John C Harris kjøpte eiendommen i 1894 og det ble da brukt som feriebolig  for engelskmenn som

vi følger godt med

fisket laks i under fossen. Fisket ble avviklet etter andreverdens krig og bygget sto forlatt fram til restaureringsarbeidet begynte i 1989.  I spissen  for  restaureringsarbeidet ,som for det meste ble gjort på dugnad, sto Anglo Tambini  og Arne Krogstad. Det er bl.a. skrapt fram nydelig original tapet i Kongesalen. Oppussingen ble sponset av forskjellige firmaer og private, og disse har fått sine navn på messingplater på døren til rommet de sponset.

Alle gamle hus har sitt eget spøkelse. Her var det «den blå dame» som viste seg med jevne mellomrom. Hun bodde på loftsrommet bak kongesalen og det sies at man kunne gå dit å få seg en prat med damen.

Bygget blir nå brukt til selskapslokaler for fra 10 til 60 personer. De arrangerer mange brylluper og

konfirmasjoner blant annet. Bygget sto ferdig malt i 2019.

det gamle tapet
Kongesalen
badeværelset

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Låven, eller restaurant Løa brant i 2017, men er gjenoppbygd som modere festlokaler og restaurant og sto ferdig i 2019.  Her fikk vi servert lunsj, deilig hjemmelaget gulrot suppe samt kaffe og kake.

En veldig hyggelig dag.