Sommertur til Kalksteinsgruvene 25. juni 2012

Sommerturen 25. juni 2012 gikk til Kalksteinsgruvene på Nås i Eide kommune

Sommerturen 2012 ble avviklet 25. juni. Det er vel eneste gangen vi ikke var bekymret for været. Vi skulle på tur i «Berget det hvite»- (ikke det blå), nemlig Kalksteinsgruvene ved Nås, Eide kommune.

Naas Kalksteinsbrudd startet i 1938 – og er fortsatt i full drift. Kalkstein av høg kvalitet leveres til Hustadmarmor i Elnesvågen som produserer et stoff som brukes bl.a. i papirproduksjonen, oljeindustrien m.m. Virksomheten har etterlatt seg 40 kilometer gruveganger i mange etasjer. Her har Bergtatt opplevelser etablert seg.

Vi var 35 telepensjonister som dro i veg i innleid buss. I Nås ble vi møtt av hyggelig guide som først viste oss rundt i Nilsenmuseet. Her er samlet veteranbiler av mange slag både transport- og personbiler.

Sommertur 2012-6.jpg

Her sto lastebilen som Rinnanbanden brukte i sine illgjerninger. Etter rettsoppgjøret mot banden ble den brukt til å frakte dødsdømte bandemedlemmer til retterstedet

Så gikk ferden videre i buss oppover svingete anleggsveg og rett inn i fjellet. Etter noen hundre meter i stummende mørke stanser vi foran glassdører inn til en sparsomt opplyst fjellhall.  Herfra ser vi til høgre inn i en fullt opplyst sal bak glassdører og til venstre en innsjø med krystallklart vann og to flåtefartøy Fjellmann I og Fjellmann II fortøyd ved  ei brygge.

Vi skal først ut på flåtetur. Guiden utstyrer oss med redningsvester og hjelmer og ber oss stige om bord. Vi er med andre ord både til sjøs (redningsvest) og i ei gruve (hjelm)

Stille glir flåten ut på vannet ved hjelp av elektrisk påhengsmotor. Under oss ser vi den marmorhvite bunnen og over oss det like hvite taket. Et stykke framme blinker det i rødt og blått lys. Lys er også plassert på bunnen av vannet og gir spesiell effekt. Før vi vender tilbake tar vi landfast ved Arkadene. Dette er to små opplyste tunneler ved siden av hverandre. Her kan serveres for inntil 50 personer samt at her er bar. Men mest skryter guiden av det krystallklare og rene drikkevannet her. Etter èn misslykket borring fant de store menger vann av beste kvalitet på 70 meter. Vi hadde muligheten å tappe vann på flaske å ta med oss.

Vel tilbake ved utgangspunktet for seilasen ble vi geleidet inn i en fullt opplyst og oppvarmet sal. Her kan dekkes på for større selskaper fra 150 til 300 mennesker. Her er også en stor sene for konserter og kulturarrangementer hele året rundt.

Vi fikk servert velsmakende bacalao, og i tillegg underholdning av entertainer Odd Arne Halaas med trekkspill, sang og historier.

Etter ca 2.5 time inne i fjellet var det godt å komme ut i dagslyset. Men deltakerne var enige om at dette var  en kortreist og vellykket sommertur.

Sommert 2012-1.jpg

Sommert. 2012-3.jpg

Sommert. 2012--3.jpg