Sommertur til Prøysenland

Sommertur til Prøysenland

32 forventningsfulle telepensjonister reiser til Prøysenland fra Drammen bussterminal kl. 0755. Turen går til Gjøvik hvor Skipladner bringer oss til Hamar. Bjørn Ivar Eidsvig, 93 år, kan symbolisere hvordan vi hadde det på turen.

Liens Turistbusser står for opplegget til turen. Vi kjører opp Lierdalen, over Skaret til Norderhov. Videre til Jevnaker og over Lynga til Gjøvik.

DRA_IMG_9637_Telepensjonistene_Drammen_Sommertur_SkipladnerHer ligger Skipladner i strålende solskinn og venter på oss og andre reisende, bl.a. har Lien også en annen buss med medlemmer av Fellesforbundet fra Drammen.

IMG_9640_Telepensjonistene_Drammen_Sommertur_SkipladnerVi blir ønsket velkommen av mannskapet og anvist plass på båten.

 

 

 

DRA_IMG_9638_Telepensjonistene_Drammen_Sommertur_SkipladnerDet blåser noe, men det gir ingen problemer for overfarten på Mjøsa.

 

Vi sitter ute på dekk i solskinn og litt vind og venter på å komme ned under dekk til formiddagsmat. Her opp merker vi godt at sommervarmen ikke helt har kommet.

DRA_IMG_9641_Telepensjonistene_Drammen_Sommertur_Skipladner

DRA_IMG_9642_Telepensjonistene_Drammen_Sommertur_SkipladnerDRA_IMG_9643_Telepensjonistene_Drammen_Sommertur_Skipladner

 

 

 

 

 

DRA_IMG_9660_Telepensjonistene_Drammen_Sommertur_Skipladner

 

 

 

 

 

DRA_IMG_9658_Telepensjonistene_Drammen_Sommertur_Skipladner

 

 

 

 

 

 

Etter en kortventetid er det klart for oss og vi går ned ei bratt trapp til spiserommet. Alle har vært tidlig opp i dag, så nå vil det smake godt med mat. Smørbrød med laks og salat og drikke av ulike slag blir servert.

DRA_IMG_9655_Telepensjonistene_Drammen_Sommertur_SkipladnerDRA_IMG_9653_Telepensjonistene_Drammen_Sommertur_Skipladner

DRA_IMG_9667_Telepensjonistene_Drammen_Sommertur_Skipladner_StupetårnetVi nærmer oss Hamar og alle trekker opp på dekk. Her får vi se det omtalte og svært kostbare stupetårnet, trolig verdens dyreste til 23,5 millioner kroner.

 

DRA_IMG_9663_Telepensjonistene_Drammen_Sommertur_Skipladner

Her går det friskt her!

 

 

 

 

DRA_IMG_9671_Telepensjonistene_Drammen_Sommertur_SkipladnerDRA_IMG_9680_Telepensjonistene_Drammen_Sommertur_Skipladner

Henning hjelper til med å fortøye båten og Bjørn Ivar er siste mann opp landgangen.

 

 

 

Motorrommet til Skipladner eksploderte etter at vi gikk av bord. Heldigvis var det en avtalt øvelse som ble gjennomført som et ledd i å opprettholde sikkerheten under seiling

DRA_IMG_9689_Telepensjonistene_Drammen_Sommertur_Ved_Prestvægen_Skjæreunge_Prøysenland_Kusvea_TrostungeNå går turen videre til Prøysenland. På Kusvea treffer vi en ensom skjæreunge på trappa, som sikkert savner en mor. Vi får håpe at moren kommer før katten.

 

 

 

 

DRA_IMG_9695_Telepensjonistene_Drammen_Sommertur_Prøysenland_Langs_Prestvegen_Alf_PrøysenDRA_IMG_9705_Telepensjonistene_Drammen_Sommertur_Prøysenland_PrøysenhusetVi rusler Prestvegen og passerer en fin statue av Alf Prøysen før vi kommer frem til Julie og Olaf Prøysen sitt første hjem her. I Prøysenstua er det allerede ei gruppe, så vi går videre til Prøysenhuset. Det er tegnet av Snøhetta og er svært karakteristisk.

DRA_IMG_9706_Telepensjonistene_Drammen_Sommertur_Prøysenland_PrøysenhusetVi starter med å høre litt på konserten og fortsetter med å se filmatiseringen av Marken, som er hentet fra novellesamlingen «Dørstokken heme, Hedemarksfortellinger». Denne viser at Alf Prøysen har skrevet tekster som fremdeles er dagsaktuelle.

 

 

 

DRA_IMG_9709_Telepensjonistene_Drammen_Sommertur_Prøysenland_PrøysenhusetUtstillingen «Alfabetet» gir oss tilgang til alt om Alf Prøysen. Dessverre er det ikke tid til studere alle tekstene, bildene og musikken. Her er det rom for å komme tilbake på egenhånd og fordype seg hans i rike liv og virke.

 

 

 

Nå er det klart for en tur til Prøysenstua hvor det som blir dagens høydepunkt, venter oss.

DRA_IMG_9702_Telepensjonistene_Drammen_Sommertur_Prøysenland_Langs_Prestvegen_PrøysenstuaDRA_IMG_9722_Telepensjonistene_Drammen_Sommertur_Prøysenland_PrøysenstuaGuiden er i familie med Alf Prøysen og har bodd stua i unge år. Hun fortalte, leste dikt og tekster svært engasjert, her var det ekte kjærlighet til en dikter av stort format.

 

Alf Prøysen var redd for mye, han hadde høydeskrekk, han var mørkredd og ikke minst svært redd for hester. Det siste var ikke greit når han bodde på landet. På den tiden var det mye hester på gårdene.

DRA_IMG_9723_Telepensjonistene_Drammen_Sommertur_Prøysenland_PrøysenstuaDRA_IMG_9732_Telepensjonistene_Drammen_Sommertur_Prøysenland_PrøysenstuaAlf likte seg svært godt på skolen. Han var svært god i alle fag med unntak av sløyd og matematikk. Fordi dette var betraktete som praktiske fag og praktisk, var han ikke.

 

Han ble tidlig profesjonell forfatter. De fleste av elevene likte ikke å skrive stil. Så her var det et stort potensiale til ekstra inntekter, han skrev stiler på bestilling. Han tok 25 øre for vanlig elever, men unger fra storgårdene måtte ut med 50 øre. Den eneste som ikke betalte for stilen, var en som gjorde regneoppgavene til Alf som motytelse for en stil.

DRA_IMG_9713_Telepensjonistene_Drammen_Sommertur_Prøysenland_PrøysenhusetDRA_IMG_9712_Telepensjonistene_Drammen_Sommertur_Prøysenland_PrøysenhusetAlf ønsket å få seg en utdannelse, men det var det aldri penger til. Mentz Schulerud var en kjenning som bodde i nabolaget. Han studerte i Oslo og der skulle de ha studentrevy. Alf ble engasjert til å skrive revyen. Men han kunne ikke delta, da han ikke var student. Dagen før premieren ble hovedrolleinnehaveren syk. Alf var den eneste som kunne teksten (han hadde jo selv skrevet den), så han ble engasjert. Hovedrollen krevde at Alf ble lagt i et badekar som ble heist opp under taket. Og der skulle en vise fremføres. Det ble en kjemstor utfordring for èn med høydeskrekk. Anne-Cath. Vestly (søster til Mentz) satt i salen og så at Alf ble blekere og blekere for hver 10 cm han ble heist opp. Da Alf endelig var nede på golvet igjen, måtte de bryte opp fingrene hans fra badekarkanten. Han hadde nærmest stivnet av skrekk, men visen ble fremført til stor applaus.

Tida gikk fort og her vi kunne ha sittet mye lenger og hørt på flere historier om Alf Prøysen.

Hun avsluttet med å lese visa Alf som Erik Bye skrev til vennen etter hans bortgang i 1970.

 

Alf

Det gjekk en kjempe igjennom læinjet
og hain va’ ydmjuk om hain va’ stor.
Hain trådde varsomt på væg og vidde,
og hain fór itte med store ord.

Å itte veit je, men jammen trur je,
at hain var redd for å setta spor.

Men spora sto der, og spora står der,
og i dom blømer en sommardag.
I æille lier, på æille stier,
der kain du kjinne hass andedrag.

Å itte veit je, men jammen trur je,
vi vart et varmere folkeslag.

Hain gjorde sliten, med rak i ryggen,
hain tente lys over gråbeinkveld.
Hain sang for æille, men helst for unga,
og dom veit best at’n Alf var tell.

Å itte trur je, men jammen VEIT JE,
om hain er borte, så lever’n vel.

DRA_IMG_9657_Telepensjonistene_Drammen_Sommertur_SkipladnerDRA_IMG_9735_Telepensjonistene_Drammen_Sommertur_Rudshøgda

På Rudshøgda Kafedrift venter en et bufèbord oss med god og rikelig mat som ble avsluttet med kaffe og dessert.

 

 

 

Hjemveien går via Hamar til Oslo med en kort stopp på Kløfta hvor noen benyttet anledningen til en is.

Nå er det lite trafikk på veien, så turen hjem går raskt. Vi er på Drammen bussterminal igjen kl. 1930 etter en begivenhetsrik dag.

Leder takket sjåfør Jon Skistad for en flott tur og en behagelig reise. Han takket alle for turen og ønsket alle en riktig god sommer og velkommen til første medlemsmøte over sommeren, onsdag 28. september.