Telepensjonistene på dagstur 22. mai 2014

30 fornøyde deltakere var med på en flott busstur til kjente steder i Buskerud.

Telepensjonistenes forening Telemark arrangerte dagstur til spennende, historiske steder i Buskerud, 22. mai. Vi kjørte langs vakre Eikeren før vi kom til vårt første stopp, Fossesholm Herregård, med sitt interiør fra 1700 tallet. Her ble vi møtte av en dyktig guide, som gjorde omvisingen veldig spennende.
Vi fikk også servert gode rundstykker og kaffe i en gammel restaurert stue, på tunet. På tunet var det en spesiell butikk, med syltetøy, urter, såper, lys, nydelig hardangersømduker og brikker.

Videre gikk turen til Gulskogen gård, på Gulskogen i Drammen, et av de best bevarte 1700- og tidlige 1800 tallets norske lystgårdsanlegg, med et utrolig vakkert parkområde. Anlegget består av våningshus, som er en patriserbolig med elegante interiør og malerier av P N Arbo og diverse driftsbygninger rundt et vakkert tun.
Her møtte det oss også en flink, engasjert guide.

Neste etappe på turen, var Solberg spinneri, med sine ruvende, røde mursteinsbygninger, ved foten av Solbergfjellet, og sin utrolig spennende historie. Det var bl.a. her den første maskinspunne bomullstråd ble produsert, og i over 150 år var spinneriet selve krumtappen i lokalmiljøet. Konkurransen med lavkostnadsland førte til innskrenkninger og etter hvert ble produksjonen flyttet til Portugal. Bygningene er bevart og brukes nå til kultur og næringsformål.Det er fremdeles et fabrikkutsalg her, som tilbød oss bl.a. tøystoff, sengetøy, duker og gardiner, for en billig penge. Det ble handel, ja.!

Vider gikk turen til “et hemmelig sted“, for å spise middag. Det viste seg å være et idyllisk sted ved sjøen i Svelvik, “Jacobs spiseri“, og her ble det servert god mat.

Denne dagen, på forsommeren, var begynnelsen på solfylte sommerdager. Turen videre heimover i solskinn, med nydelig natur og med 30 fornøyde turdeltakere.

Neste tur blir 26. – 27. august i år, inn til gården Kvipt, “et sted der ingen skulle tru at nokon kunne bu”.

E.M.H