Telepensjonistenes forening Telemark:
Brev sendt Televerkets Pensjonistforening
Universitetsgt. 7 0130 Oslo 11. april 1991.
Ny pensjonistforening stiftet i Skien.
På konstituerende møte onsdag 10. april 1991 ble Televerkets Pensjonistforening Skien stiftet. Tilstede var det 29 medlemmer. På interimsstyrets invitasjon til å bli medlem hadde i alt 41 pensjonister tegnet seg. Tre nye medlemmer kom til under møtet, slik at samlet antall medlemmer i utgangspunktet var 44.
Møtet valgte følgende styre:
Leder: Ingebjørg Klepp
Nestleder: John Larsen
Sekretær: Willy Thorsen
Kasserer: Harda Andreassen
Styremedlemmer: Ruth Garaas og Else Larsen.
Det ble valgt revisor m/varamann, valgkomite og representant til Landsmøtet.
Av disse er 2 stykker gjenlevende.
Vedlagt ble det lagt referat fra det konstituerende møtet med medlemsliste. Sitat fra møtet:
”I det vi viser til behagelig telefonsamtale torsdag 11.04.91 med Forbundsleder Hilmar Adriansen, minner vi om å bli tilgodesett med velferdsmidler. Pensjonistforeningen i Skien starter med ”tom” kasse og i første omgang skal vi i alle fall forsøke å sende vår representant til landsmøtet på Geilo i mai måned.”
På møtet ble kontingent fastsatt til 100 kr.
I 2010byttet foreningen navn til Telepensjonistenes forening Telemark. Lokalforeningen har, pr. dags dato, 85 medlemmer.
Styret har 5 medlemmer og 1 varamedlem, og har som regel et møte pr. måned. Vi har 4 medlemsmøter i året, inkludert Årsmøtet og julemøte.
På medlemsmøtene våre står det sosiale høyt i kurs, men møtene inneholder også nødvendig informasjon. Samtidig er vi opptatt av å ha god underholdning, og møtene åpnes gjerne med et vakkert dikt tilpasset årstiden vi er inne i.
Vi arrangerer turer to ganger i året; en dagstur og en fleredagerstur. Hvert annet år er flerdagersturen utenlands eller innenlands. Vi ønsker å ha kulturopplevelser i nærmiljøet eller litt lenger unna. I nærområdet har vi to flotte kulturhus, Ibsenhuset i Skien og Ælvespeilet i Porsgrunn, som har variert program året rundt.
Av steder vi har besøkt, vil vi nevne Jernalderhuset i Skien, hvorvi fikk et innblikk i hvordan folk levde på den tiden.
Og vi har hatt omvisning iSkien Kirke. I bybrannen i 1886 brant kirken ned. Den ble bygget opp igjen i 1894. Skien kirke ligger høyt og fritt midt i byen. Med to 68-meter høye tårn er den et særpreget kjennemerke i Skien. Orgelet i kirken er det tredje største i landet med sine 5200 piper og 70 stemmer. En av pensjonistene våre, Hallvard Grindlia, fikk den store ære å spille på det flotte orgelet da vi besøkte kirken. Dette ble senere omtalt i Skien menighetsblad.
Telepensjonistene i Telemark har flest medlemmer bosatt i Grenlandsområdet, det vil si i nedre deler av Telemark. Dette har sammenheng med at Telenors største avdeling i Telemark er og har alltid vært lokalisert i Skien. Skien er Telemarks «hovedstad» og som nest største by, har vi Porsgrunn. Disse to byene har vokst sammen, og folk ser på dette som et felles boområde. Tradisjonelt har det vært mye industri i området, med Hydro som den største arbeidsplassen. Dette har endret seg, men fortsatt er det mange industriarbeidsplasser i vårt område.
Telemark fylke kalles gjerne ”Norge i miniatyr”. Fylket strekker seg fra kyst til fjell med store variasjoner i landskap og særpreg. Fra sørlandsidyll ved kysten, via bølgende fruktlandskap i Midt-Telemark til høyfjellet og mektige Hardangervidda.
Vi har Gaustadtoppen som rager over Rjukan i Tinn med sine1.883 meterover havet. Her får en fantastisk utsikt. På klare dager kan man se østover til grensen til Sverige eller sydover kysten – utsikten viser over 1/6 av Norge.
Telemarkskanalen er en av verdens vakreste kanaler. Den ble hugget inn i fjellet for godt over 100 år siden. Kanalen sto ferdig i 1892, og ble betegnet som et ”åttende underverk” i Europa. Den forbinder kysten av Telemark med innlandet ved hjelp av 8 sluseanlegg på en strekning over105 kmfra Skien til Dalen. NRK1 hadde fjernsynsserien ”Telemarkskanalen minutt for minutt” i 2013, som sikkert mange har sett.
Fylket har flere middelalderkirker, både steinkirker og stavkirker; Eidsborg stavkirke og Heddal stavkirke som er Norges største. Noen av Norges høyeste bygninger finnes i Telemark, for eksempel Hydro fullgjødselfabrikk, majestetiske Skien kirke med sine to tårn og Såheim vannkraftverk.
På femtenhundretallet begynte en med gruvedrift i Telemark, med mange forekomster av metaller og mineraler. Dette, sammen med god tilgang på vannkraft, førte til etablering av industri. Det ble startet flere jernverk. Flesteparten av disse er i dag nedlagt, men Ulefos Jernværk, som ble startet i 1657, driver fremdeles.
Norsk Hydros etablering i 1906 innledet den moderne industrihistorien i Norge.
Morgedal i Telemark er kjent som ”skisportens vugge”. Sondre Norheim skal ha æren for dette. Han gjorde Telemarkskjøring internasjonalt kjent. Telemarkskjøring er en tradisjonsrik skiteknikk for å forsere bratt og snødekket terreng.
Telemark er også kjent for sine mange flotte bunader og for rosemalingen.
Så
Velkommen til Telemark, vårt vakre fylke, som har ”hele Norge” å by på.