Telepensjonisttur til Finnøy i Ryfylke 30 mai 2016

Aud Wenche Dyrseth fra pensjonistforeningen i Haugesund har laget et resyme av fellesturen som Telepensjonistene i Stavanger og Haugesund hadde til Finnøy i Ryfylke. John Abrahamsen har lagt ved noen av billedene som han knipset på turen.

Telepensjonisttur til Finnøy i Ryfylke 30. mai 2016.

 STA-2016.05.30 Finnøy 2826 Lauvsnes Gartneri STA-2016.05.30 Finnøy 2821 Lauvsnes Gartneri   STA-2016.05.30 Finnøy 2831 middelalderkirka på Hesby STA-2016.05.30 Finnøy 2851 middelalderkirka på HesbySTA-2016.05.30 Finnøy 2829 Sølvsmeden forteller om produksjonen STA-2016.05.30 Finnøy 2863 Middag på Utsyn Ungdomssenter 

De 2 øverste billedene er fra lunch på Lauvsnes Gartneri.  Mitre billeder er fra middelalderkirken på Hesby i Finnøy. Nederst billeder er fra sølvsmedens foredrag om sitt arbeid og påfyll av middag på Utsyn.

Vi var ca 50 meget forventningsfulle telepensjonister fra foreningene i Stavanger og

Haugesund som var på tur til «Bedehusland» på øya Finnøy i Ryfylke.

Finnøy er en kommune med rundt 3000 innbyggere og består av 16 bebodde øyer.

Det er en jordbrukskommune, mest kjent for tomatproduksjonen. Nær halvparten av de norske tomatene kommer derfra.

Telepensjonistforeningen i Stavanger sto som arrangør av turen og hentet «Haugesunderne» med buss i Mortavika.

Våre to guider – Tor Øyvind Skeiseid og Arne Nordbø kom på bussen kort tid etterpå. De slo an tonen og tok oss med storm med sin lune og fine humor fra første øyeblikk.

Første stopp var Lauvsnes Gartneri som i hovedsak driver med tomatproduksjon samt egg. Vi fikk en grei innføring i hvordan produksjonen foregikk mens vi inntok lunsj som besto av gongkaker med diverse tilbehør – i hovedsak tomatsyltetøy. Det smakte aldeles fortreffelig.

Derfra gikk turen til Folke Helles sølvsmie. Han laget bl.a. bunadsølv til de fleste bunader.

Det var også en mengde andre flotte smykker i mange varianter og det ble god anledning til å handle.

Men vi var altså i «Bedehusland». De to guidene våre tok oss gjennom misjonshistorien og

dens betydning de siste hundreårene. Det hadde vært et aktivt kristenliv med mange vekkelser gjennom årene og det ble bygget mange bedehus.

Vi var innom middelalderkirken på Hesby. Der fikk vi utdelt tekst til en sang som skulle synges. Det var «O jul med din glede». Så den 30. mai sang vi «O jul med din glede» så det ljomet og vi svinget oss i kretsen og neiet og bukket det beste vi kunne. Sangen var nemlig skrevet av Gustava Kielland som var gift med presten Gabriel Kielland. Han hadde sitt virke  på Finnøy fra 1824  – 1837.

Guidene våre var tydelig stolte over alle store og viktige personer som enten var fra, eller hadde bodd, på Finnøy.

– Ogmund Finnson (1315 – 1388) hadde fått sitt minnesmerke ved Hesby kirke. Han var norsk ridder, sysselmann i Ryfylke, medlem av riksrådet, drottsete (stedfortreder for kongen) og hadde fungert som en stabiliserende faktor i overgangsperioden fra det innenlandske kongedømme til unionskongedømme (Kalmarunionen).

– Asgaut Olsen Regelstad (1761 – 1847) var en av Rogalands tre utsendinger til Eidsvoll våren 1814.

– Cleng Peerson fra Tysvær som ble gift til Finnøy med Ane Catrine Selinger og bodde der noen år til han dro til Amerika. Huset hans står ennå.

-Gustava Kielland fikk stor betydning for misjonshistorien og regnes som kvinneforeningenes mor.

– Nils Henrik Abel – en kjent matematikker som fikk Nobelprisen i matematikk.

Middag ble servert på «Utsyn» som drives av misjonen. Og hva annet kunne vi spise enn bedehusgryte som besto av kjøtt og grønnsaker samt salat. Det smakte virkelig godt.

Desserten var hjemmelaget karamellpudding. Nydelig!!!!

Siste stopp var bedehuset Bethel. Vi fikk en demonstrasjon av våre to guider på hvordan

emissærene  opptrådte da de sang og holdt taler på vekkelsesmøtene. De var meget underholdende og morsomme og latteren satt løst i forsamlingen. Det gjorde den for så vidt hele dagen.

Herrene Skeiseid og Nordbø hadde en fantastisk evne til å formidle Finnøys historie, misjonshistorie og særegenheter med et humoristisk skråblikk som gikk «rett hjem».

Som Berit Kopren sa da hun takket for en kjempeflott dag: «Hvis det er sant at en god latter forlenger livet, kommer vi til å bli steingamle» Bedre kan det ikke sies.

Takk for en kjempeflott og morsom tur.