Tur til Albania med Telepensjonistene Bodø/Salten 24.-31. mai 2019

36 reiselystne telepensjonister deltok på turen og fikk en opplevelse som overgikk alles  forventninger.
I nyere tid har Albania oppnådd sterkere økonomisk vekst, knyttet til blant annet utbygging av vannkraft i fjellene i øst og turisme langs kysten. Investorer fra flere land er involvert i den veksten som Albania nå opplever. Landet har høy arbeidslediget. En høy andel av albanerne jobber i utlandet, hovedsakelig i Hellas og Italia, og sender betydelige pengesummer til familiene sine i hjemlandet.

Dürres
Første utflukt med lokalguide gikk til Dürres, ca 14 km fra hotellet.  Dürres er Albanias nest største by og landets viktigste havneby. På vår vandretur i byen besøkte vi bl.a Balkans eldste amfiteater, fra 2. århundre før Kr.

 

Heldagsutflukt til Berat og Apollonia.
Berat – byen med de 1000 vinduer – er en av Albanias eldste og vakreste byer og står på UNESCOs verdensarvliste.
Vi besøkte borgen som ligger på en høyde. Fremme på toppen viste det seg at borgen var mye større enn den virket nedenfra. Faktisk inneholder den en hel bydel ved navn Kalasa og er i dag bebodd av helt vanlige mennesker. Borgen er ca 2500 år gammel, men mesteparten av dagens struktur stammer fra 1200-tallet.
På vei ned fra festningen fikk vi en nervepirrende opplevelse. På den smale og svingete veien, der det knapt var plass til vår buss, kom en tilsvarende stor buss på tur opp til utgravningene. Etter en god stund med høylydt diskusjon sjåførene imellom og rygging i krappe svinger med millimeterpresisjon fra sjåførene, kom vi til slutt forbi hverandre. En stor lettelse for oss passasjerer og applaus til sjåføren!

På veg mot neste attraksjon, Apollonia, ble vi servert en 8 retters lunsj på en restaurant nær byen Lushjnë. Vi fikk smakfull lokal mat i utallige varianter  og egenprodusert vin.
Apollonia, oppkalt etter guden Apollo, ligger på en høyde ved kysten  ikke langt fra byen Fier. Byen er kjent for sine arkeologiske utgravninger. Den ble grunnlagt  av greske kolonister 588 f. Kr. og vokste seg rik ved slavehandel og lokalt jordbruk. Byen hadde stor havn som kunne ta i mot 100 skip på en gang. På 1300-tallet ble byen rammet av et kraftig jordskjelv. Bare deler av Apollonia er utgravd. Albania har ikke hatt økonomi til å fullføre jobben.

 

Utflukt til hovedstaden Tirana.
En sjarmerende by med en blanding av italiensk, kommunistisk og postmoderne arkitektur, med sine vakre kirker og frodige parker. Vår guide tok oss med på en rundtur i sentrum og ga et innblikk i byens historie. Med ømme føtter og sultne mager ble omvisningen avsluttet med en god lunch på restaurant Taiwan Steak House. Deretter gikk turen til Kulturhistorisk museum. På vei dit passerte vi Skanderbergtorget, og Ethem Bey-moskeen fra 1789.  I en bakgård sto statuer av både Stalin og Lenin. De var plassert der etter kommunismens fall. I løpet av omvisningen passerte vi flere  av de 700 000 bunkere som ble bygget mens Enver Hoxha styrte landet.
Etter middag på hotellet fikk vi oppleve Albansk folklore med sang og dans.

 

Albanske ungdommer underholdt på hotellet

 

Heldags utflukt til Shkodër og Krujë i den nordlige delen av Albania.
Shkodër ligger ved Shkodersjøen. Byen har sterk innflytelse på kultur, religion, kunst og underholdning i nord. Byen, med et stort innslag av muslimer, spilte en fremtredende rolle i den Albanske politiske reformperioden 1990 – 1991. Den ble sentrum for en sterk demokratisk bevegelse som motarbeidet kommunismen i landet. Vi besøkte slottet Rozafa, bygget ca 350 f.Kr. Slottet ligger på en åsrygg  130 m over havet, der elvene Bojana og Drin møtes.
Mot slutten av dagen satte reisefølget nesen sørover igjen. På hjemveien tok vi turen innom fjellbyen Krujë, som ligger 610 m.o.h, og som blir kalt «Balkongen over Adriaterhavet». Flott utsikt!
Det ble også tid til en ekstra lunch med vinsmaking før vi gode, mette og trøtte returnerte til hotellet.

 

En stor takk rettes til vår reiseleder Jan Heider.
Hans erfaring og gode formidlingsevne
gjorde turen til en stor opplevelse!