Tur til Asker museum 3.9.19

Tur til Asker museum

 

10 forventningsfulle Telepensjonister dro 3. September til Asker museum . Her skulle vi få omvisning i Tilla og Otto Valstads hjem og Hulda og Arne Garborgs hjem, Labråten. Stedet ble også kalt Kunstnerdalen, da det var flere kjent kunstnere på denne tid som holdt til her.

På bussen fortalte Inger litt om Mathilde (Tilla)Kristiansen fra Løkken i Tønsberg. Hun refererte bl.a. Fra en artikkel i Tønsbergs Blad av Erling Dittman om den rike overklasse piken som ble «forelska i lærær`n» Hun gjorde nettopp det, Otto Valstad var lærer på Tønsberg høyere almenskole hvor Tilla gikk.

Romansen endte med ekteskap og de bodde i Ottos barndomshjem på Valstad i Asker. Tilla underviste på Vaterland skole, Kristianias fattigste strøk.

Museet var en fantastisk flott opplevelse med en flott gård både med smie, vognskjul,dyr og ikke minst huset hvor de bodde. Otto ble etterhvert en anerkjent tegner og maler og det var et eget bygg hvor hans kunst var utstilt. Selve hjemme deres var også utrolig vakkert og godt bevart, Tilla hadde sågar med seg en vakker utgangsdør fra Tønsberg og noen andre møbler.

Hulda og Arne Garborgs hjem var også morsomt og besøke, alle farver på værelsene var tilbake til det orginale, et fantastisk restaureringsarbeid arbeid var utført, med et meget vellykket resultat.

Besøket endte med en lunsj, Hulda sodd og Labråten kake.

Etterpå ruslet vi rundt i den meget velholdte Hagen, med mange utrolig vakre planter og blomster. Her var det bl.a et amfi, hvor det ble holdt konserter, skuespill mm. Mange vakre skulpturer av Anne Grimdalen var vakkert plassert i denne flotte barokkhaven.

Som en fin avslutning på turen svingte vår hyggelige, sjafør

Geir oppom Løkken, Tillas vakre bardomsdomshjem her i Tønsberg.