Tur til Glomfjord 30. mai 2018

I overkant av 30 pensjonister fikk en uforglemmelig tur til Glomfjord. En tur som værmessig startet med litt hustrig Bodøvær, men som etter noen mils kjøring langs kystriksveien ble avsluttet i strålende sol.

Turdeltakerne foran Industrimuseet i Glomfjord.

 

 

Turansvarlig Inger Lise Rindal

Inger Lise Rindal  ønsket deltakerne velkommen til en tur som skulle by på både naturopplevelser og industrihistorie.

 

Marvin Johansen

En godt planlagt tur der bussen plukket opp deltakere langs ruta. Og på Godøynes kom det på en kar i full montøruniform. Ingen skulle være i tvil hvor han hørte til!

Underveis informerte Inger Lise litt om programmet for dagen. Som tidligere Glomfjordværing hadde hun god lokalkunnskap og guidet deltakerne hele turen sørover.

Da følget var kommet til Ørnes var det tid for en kaffepause. På stedets hotell ble det servert både kaffe og noe å bite i.  Litt tid til å strekke på bena ble det også.

 

Glomfjord Industripark
Deretter bar det innover fjorden mot Glomfjord. Her ble vi tatt i mot av Tor Anton Andersen. Bussen ble klarert av vakta og kjørte gjennom hele industriparken mens  Tor Anton fortalte  historier fra gammel og ny tid. Det var nok flere av turdeltakerne  som ble overrasket over både størrelsen på området og det omfattende industrieventyr Glomfjord har vært igjennom.
Lokalsamfunnet har opp igjennom årene, i tillegg til kraft, hatt fabrikker som produserte  både sink, aluminium, ammoniakk, fullgjødsel, kalksalpeter og produkter innenfor solenergi.

 

Tid for lunch!
Kantina hos YARA stilte med en skikkelig lunchbuffet. Her fikk deltakerne ta for seg av alle slag, varmt som kaldt.
Et hyggelig personale sørget for at ingen fikk forlate kantina på tom mage.

Industrimuseet
Museumsbesøk hører selvfølgelig også med når telepensjonistene er på tur.
Industrimuseet eies av YARA. Museet er bygget opp av frivillige og inneholder samlinger fra Hydros historie i Glomfjord. Besøket ble avsluttet med visning av film om industriutviklingen i lokalsamfunnet.

Fykan
Etter museumsbesøket tok Tor Anton Andersen oss med til kraftstasjonen i Fykan. Turen dit gikk gjennom en tunnell som var både svingete og trang. Takk til bussjåføren som fikk oss velberget gjennom.
Som avslutning på omvisningen dro følget opp Fykandalen. Der kunne en se restene av taubanen og en del av ruten operasjon Muskedunder benyttet under ankomst og flukt.

Ureddplassen
Etter en lang dag med mange inntrykk var det på tide å starte hjemreisen. På tur tilbake til Bodø stoppet bussen på «Ureddplassen». Her er det reist et minnesmerke etter den norske ubåten «Uredd» og dens besetning som forliste under 2. verdenskrig. Rasteplassen er nå rustet opp med et offentlig toalett i betong, stål, marmor og frostede glassflater. Norges fineste utedo! Området rundt har fått benker og trappetrinn ned mot havet.

Takk for turen!
Da vi nærmet oss byen takket Ingebjørg Helness turkomiteen (Inger Lise og Håkon Rindal) for en godt planlagt og gjennomført tur.  En takk bør også gå til Arne Jan Knudsen og Tom Opsahl som i tillegg til Inger Lise og Håkon bidro med sin lokalkunnskap på hjemturen.

 

Bilder

 

 

For den som ønsker mer informasjon om industristedet Glomfjord er det bare å se på linkene nedenfor.

Fra Glomfjords historie, 100 års utvikling 1912-2012 (Nordlandsmuseet)
Industristedet Glomfjord (nordnorge.no)
Industriutvikling i Glomfjord fra 1898 (Glomfjord industripark)