Tur til Krakow

Hestedrosjer på torvet

PÅ TUR TIL KRAKOW

Søndag 4 juni dro 30 telepensjonister fra Værnes med direktefly til Krakow –Polens nest største by – som også blir kalt den kulturelle hovedstad.

Reiseleder fra Vega Reiser AS var Frode Hove. Vi kom til byen om kvelden og busset til gammelbyen først for å innta en bedre middag. Så bar det til hotellet med buss, men måtte gå et par kvartaler før vi kom fra til hotellet.

Etter frokost andre dag ble det gåtur i gamlebyen. Her hadde vi en svensktalende guide Ursula Kalinowska. Hun var kunnskapsrik og viste oss noen av de flotte bygg og kirker, spesielt kan nevnes slottet og domkirken på Wawelhøyden.

TRO- guider                  TRO- krakow-domkirken

Ursula og Frode                                               Slottet og domkirken

TRO- Krakow på torget  Gjengen på torget

 

Neste dag ble det utflukt til Auschwits / Birkenau. Ca. 2 timer med buss tok det før vi var fram. Det var alvorlige pensjonister som fikk se plassene og effektene som krigens ondskap skapte.

TRO- birkenhau  Kjent motiv fra Birkenau

Onsdag var det omvisning i saltgruvene i Wieliczka. Vi kom tidlig, og det var greit, for etter hvert ble det skikkelig folksomt der. Mange skoleklasser fra hele Polen var ofte på tur hit.

Selve gruvene var en opplevelse, med mange ganger og flotte rom langt under bakken. Det var også flere interessante tablåer vi fikk se. Vi var nede på 130 meter, men gruvene var over 300 meter dype. De har tatt ut salt her helt fra 1300-tallet. Produksjon opphørte i 2007.

TRO- krakow-saltgruven  Kirkerom i saltgruva

Torsdag var hjemreisedag.

Vi fikk oppleve mye på turen og hadde en flink reiseleder. Han ordnet opp når det var nødvendig. Også må vi berømme Ursula-lokalguiden vår. Hun var med alle dagene og utførte en god jobb.

Hotellet lå sentralt til, men passer ikke for pensjonister. Det var ikke noe resepsjonsområde som vi kunne benytte. Rommene var ok, men det var mange trapper og avsatser å forsere.

Jan Ross