Bli med på tur til Berlin 11 – 15 september

Årets sommertur

Onsdag 11.sep : Trondheim – Berlin

 Avreise med Norwegian fra Værnes kl 0630 via Stockholm til Berlin kl 10.20. Her blir vi møtt av vår skandinavisktalende guide på flyplassen, og starter oppholdet med en sightseeing slik at dere får sett de mest kjente severdighetene. Vi kjører først ned Berlin’s nummer èn promenadegate, Kurfürstendamm. Her får vi se hjemmet til den fantastiske Keiser Wilhelm og Gedächtnis- Kirche. Vi kjører så videre gjennom Tiergarten Park til Sieges-säule og Slottet Bellevue, hjemmet til Tysklands president. På turen får dere også sett Charlottenburg-palasset og Europas vakreste torg; Gendarmenmarkedet – i tillegg til tyske og franske katedraler i Berlin’s historiske senter. Her finnes også mange andre kjente landemerker som Statsoperahuset, Museumsøya, Berliner-katedralen, Marienkirche, Rotes Rathaus og den pittoreske rekonstruerte Nikolaiquarter – alt ved foten av det storslåtte TV-tårnet på Alexander Platz. Underveis i sightseeingen tar vi en rask stopp og får smakt på populære currypølser med drikke til. Øst-Tysk arbeidermat.

Etter rundturen skal vi spise en litt tidlig middag på den hyggelige restauranten Zur Nolle som ligger inne i en fantastisk

art deco-bygning. Dette er en bygning med mye historie. For mer enn 100 år siden var dette den første ølhallen i Berlin ! Dere får servert en 2-rettersmiddag med vin eller øl. Restauranten ligger rett på hjørnet av Georgenstrasse. Deretter kjører vi til hotellet for innsjekk. Hotellet heter Alexander Plaza og er fem-minutters spasertur fra Berlins Alexanderplatz og det livlige Hackescher Marked i det østlige Berlin. På kvelden går vi en tur og ser oss om og finner oss en typisk berlinerkneipe for å ta pulsen på byen

 

Torsdag 12.sep : Byvandring i øst og vest

 Etter frokost, møter vi guiden kl 10.00 i resepsjonen og blir med på en vandring til Nikolai-kvartalet som er et av de eldste bostedsområdene i Berlin. Her står Nikolaikirken, datert til 1220 og dermed den eldste kirken i byen. De typiske middelalder-gatene og restaurantene gjør dette til et av de mest populære turistområdene i Berlin. Klokka 1200 drar vi ut med båt og får oppleve mange av Berlin’s høydepunkter fra elven Spree. Vi kan nevne Berlin’s eldste park Tiergarten og museums-øya der noen av høydepunktene av byens bygninger ligger samlet. Dette er en times cruise og ender opp igjen ved Nikolaiviertel der det blir en kort spasertur til restauranten Georgbräu for lunsj. Dere får servert en 2-retters lunsj med øl eller vin og kaffe til. Bryggeriet Georgbräu ligger i hjerte av Nikolaiviertel rett ved Alexander Plass, og ølbryggeren Oliver Kassan produserer 1500 hektoliter Georgpilz som konsumeres i denne restauranten årlig. Etter lunsjen er det en kort å gå til området som i 1999 ble satt

på UNESCO’s Verdensarvliste. Vi passerer Berliner-domen, Antikk-museumet, Alte Nationalgallerie, Bode, Pergamon og det Moderne Museum. Alt i alt representerer disse muséene 6000 år med kunst og kulturhistorie. Eter denne runden drar vi tilbake til hotellet og tiden er til fri disposisjon frem til middag. Klokka 20.00 spiser vi middag på Hackescher Hof Restaurant som er en typisk tysk restaurant fra Berlin fra det livlige1930-tallet, med gammeldags sjarm og god mat. Her får vi servert en 3-retters middag inkludert vin eller øl, og kaffe. Stemningen er gratis !

 

Fredag 13.sep : Spor av Berlinmuren.

Denne dagen skal vi ta for oss og gi et innblikk i historien om Berlin-Muren og besøker bl.a. Potsdamer Platz, Brandenburger Tor og Checkpoint Charlie. Her får vi høre historien rundt disse viktige stedene for Berlin`s og Europa`s historie.

POTSDAMER PLATZ I og rett ved den tidligere dødssonen som her var 500 meter bred, er det bygget en helt ny bydel. Flere store konsern har sine hovedkvarter her, det er boliger, restauranter, et shoppingsenter og Sonysenteret, med sitt spesielle tak. Flere store kinoer finnes også her,og Potsdamer Platz er sentrum for Berlinalen, den store filmfestivalen som holdes i Berlin hver vinter. En liten utstilling med originale mur-elementer forteller mer om Berlin-muren, som gikk rundt hele Vest-Berlin og var 16 mil lang.

BRANDENBURGER TOR Brandenburger Tor er symbolet for Berlin, for den kalde krigen og for delingen av byen og Europa. Tor betyr port på tysk, og Brandenburg er delstaten som ligger rundt Berlin. Berlin-muren gikk i en bue på vestsiden, og Brandenburger Tor lå dermed i dødsonen og var ikke tilgjengelig for turister fra Berlinmuren ble bygget 13. august 1961 til den falt 9. november 1989. Byporten ble bygget fra 1789-1881 og er inspirert av greske antikke tempelsøyler. Her ser dere også det seks meter høye fredssymbolet «Quadrigaen» oppe på porten som ble bygget i 1794.

CHECKPOINT CHARLIE Checkpoint Charlie eller «Grenzübergansstelle Friedrichstrasse» som det het i DDR og Øst-Berlin er den mest kjente grenseovergangen i Berlin-muren. Her var det eneste stedet utlendinger kunne komme inn i Øst- Berlin fra Vest-Berlin, hvis de ikke reiste med S- eller U-bahn til Bahnhof Friedrichsstrasse, hvor halve stasjonen var en strengt bevoktet og avsperret grenseovergang. Her står folk i amerikansk uniform og med amerikansk flagg og lar seg for en euro avbilde foran den amerikanske vaktstuen. Rett ved ligger også Haus am Checkpoing Charlie – et museum som viser historien om Berlin-muren og hvordan mange forsøkte å rømme fra Øst-Berlin til Vest-Berlin på de mest dristige, farlige og utspekulerte måter.

Mens turistenes fokus gjerne retter seg mot det amerikanske kontrollpunktet, var det på østsiden grensekontrollen skjedde. Øst-tyske grensevakter sjekket biler og personer grundig. Det var vakttårn og vaktsoldater med maskinpistoler. Ingen ting er igjen av dette, men store bilder viser hvordan det så ut den gangen. Gjennom Niederkirchner-strasse, hvor den eneste virkelige bit av Berlin-muren står igjen – ca. 200 meter lang, ligger restene av Gestapos fangekjeller, og det bygges et museum som skal vise hvordan nazistenes terrorapparat virket.

Klokka 1300 spiser vi lunsj på Tv Tower som er hele 368 meter høyt. Her nytes en 2-retters lunsj i hele 270 meters høyde så utsikten er fabelaktig i alle retninger når tårnet dreier 360 grader.

Etter lunsjen skal vi besøke det jødiske kvarteret i Berlin. Berlin’s Jødiske arv er unik. Tidlig i det tjuende århundre,bodde en tredjedel av alle tyske jøder her. Dette inkluderte høyt respekterte personer som bidro med kunst og kultur i Berlin. I løpet av bare noen få år ble denne verdenen knust av fordommer og nazistenes fremtog. Dere får lære historien og hvordan det jødiske samfunnet atter reiste seg. Turen konsentrerer seg om det gamle jødiske kvarteret og vi vil få høre og lære om den Gamle Synagogen – det endelige hvilested til Moses Mendelssohn – grunnleggeren av “Reform Judaism” på den gamle kirkegården,og Rosenstrasse, hvor den vellykkede «kvinne-protesten» bidro til å redde nesten 2000 jøder fra deportasjon til de grufulle dødsleirene. Ellers har det jødiske kvartalet blitt et av de fasjonable områdene i byen siden muren falt, og et hyggelig sted å vandre litt rundt om ikke historien preger turen for mye. Klokka 1630 spaserer dere tilbake til hotellet eller tar en taxi om man ønsker det..Klokka 20.30 spiser dere middag på den historiske kjellerrestauranten Weihen-stephaner i ekte tysk atmosfære med god mat, fantastisk øl og upåklagelig service. Denne restauranten ligger også i gang-avstand fra hotellet.

 Lørdag 14.sep: Dagen på egen hånd

Frokost. Etter tre dager med masse opplevelser så føles det kanskje godt ut å legge opp dagen som en selv ønsker. Man kan rett og slett bare vandre litt rundt, eller om man ønsker å besøke noen flere av Berlin’s severdigheter. Dere tar også lunsj på egen hånd denne dagen. Klokka 2030 samles dere på Restaurant Oxymoron som er en kombinasjon av gastronomisk restaurant, bar og nattklubb etter middag. Restauranten er fransk-italiensk inspirert og dere får servert en deilig 3- retters middag med øl eller vin, og kaffe.

 

Søndag 15.sep : Hjemreisedagen

Frokost og en rolig formiddag i Berlin før hjemreisen starter med

Norwegian sitt fly kl 18.15 fra Berlin via København med ankomst Trondheim Lufthavn 22.50

Pris pr person i dobbeltrom kr 11750,- ( Tillegg enkeltrom kr 2300,-)

Denne prisen inkluderer:

Fly med Trondheim Berlin t/r

4 overnattinger i Berlin

4 frokoster

4 middager

4 lunsjer

Transport og opplevelser som beskrevet i programmet

Reiseleder fra SmartReiser med på hele turen

 

Påmelding snarest – og innen 7.juni enten SmartReiser Erik Pettersen

Helst på mail: erik@smartreiser.no eller mobil 4519 5670 eller 72596210

Det må være minst 20 påmeldte for at turen skal gjennomføres

 Depositum kr 3500,- pr person utfaktureres ved påmelding.

Resterende beløp sendes ut 25.juli 2019

Heimdal Stasjon

Heimdalsveien 2 C

7080 Heimdal

Tlf: 72596210

erik@smartreiser.no