"Det ene drar det andre med seg"

"Det ene drar det andre med seg"

Først publisert 22. januar 2017 Forfatter: Harald Pedersen

Sannheten i ordtaket i tittelen av dette innlegget fikk jeg erfare da jeg i ukebladet «Hjemmet» for uke 1-2, 2017 leste om 82-årige Otto som fremdeles var i full jobb som frisør i sin salong i Lødingen; mest fordi det var sosialt og trivelig, ifølge Otto. For undertegnede ble dette spesielt interessant da det viste seg at det var Kyrre Bjugn (bildet) som der og da bidro til frisørens sosiale og trivelige arbeidsmiljø.

I beskrivelsen av Ottos samtale med Kyrre i frisørstolen heter det blant annet at: De to er gamle kjenninger som prater og spøker om det meste. Kyrre har klippet seg hos Otto siden 1963 – altså i 53 år. På annet sted omtales Kyrre som frisørens venn og trofaste kunde. Trofast må vi absolutt kunne si for hvis jeg ikke tar mye feil var det i 1963 Kyrre kom til Lødingen der han som 35-åring begynte sin tjeneste i administrasjonen til det som den gang var Troms telegrafdistrikt. I så fall har Kyrre ikke hatt noen annen frisør enn Otto så lenge han har bodd i Lødingen. Blant de som kjenner Kyrre Bjugn, og de er det mange av blant telepensjonistene, er det nok heller ingen som vil være i tvil om at Kyrre har beriket Ottos arbeidsmiljø. I så måte vil de fleste som har hatt noe med Kyrre å gjøre, kjenne seg igjen i beskrivelsen.

Etter å ha lest om Otto og Kyrre i ukebladet Hjemmet, tenkte jeg at det kunne vært hyggelig å sende en e-post til Kyrre og uttrykke glede over å se at han fremdeles var i fin form etter at jeg og fem andre telepensjonister fra Fornebuforeningen hadde besøkt ham og telemuseet i Lødingen da vi tilbragte en kjempefin ferieuke i Lofoten og Vesterålen for 11-12 år siden.  Kyrre hadde allerede den gangen vært pensjonist i mer enn 10 år. Det var derfor ingen selvfølge at han fremdeles skulle være den aktive og sosiale Kyrre som hans besøk hos frisøren tydet på.

Nå skulle jeg bare finne Kyrres e-postadresse. Alle som kjenner Kyrre vet at han og telemuseet i Lødingen var to sider av samme sak, og med tanke på at nettsider kan være seiglivede googlet jeg på Kyrre Bjugn med telemuseet og Lødingen i søkestrengen. Jeg fant ingen e-postadresse, men til min store overraskelse fant jeg en reportasje om Kyrre og telemuseet i Lødingen som viste at han helt til det siste har vært dette museets ansikt utad. Mye tyder på at Otto er landets eldste aktive frisør, og det er vel også all grunn til å tro at det er frisørens gode venn som til nå har vært landets eldste aktive «museumsvokter» i ordets aller beste mening.

Ansiktsuttrykkene viser med all tydelighet at Kyrre har oslopensjonistene i sin hule hånd der han underholder med lokalhistorie på terrassen utenfor spisestedet der selskapet inntok en bedre lunsj. 

Selv om vårt blaserte reisefølge fra hovedstaden viste sin kulturelle interesse for landsdelen med besøk på attraksjoner som både Hurtigrutemuseet i Stokmarknes og Lofotr Vikingmuseum på Borg, er det nok likevel opplevelsen av Lødingen og telemuseet som i ettertid huskes best. Skal tro om det kan skyldes samværet med museumsvokteren like mye som selve museet?

Reportasjen om Kyrre og telemuseet i Lødingen fant jeg på hjemmesiden til Telenor Kulturarv. All respekt for denne nettsiden, men for at Kyrres mange venner og tidligere kolleger skal bli oppmerksom på denne flotte reportasjen er nok telepensjonistenes egen nettside bedre egnet.

Med tillatelse fra forfatteren, Marie Laland Ekeli og Telenor Kulturarv kan vi derfor gi deg reportasjen når du her klikker her: «Telegrafistens Mekka»

Og så jeg som bare skulle finne en e-postadresse for å få ekspedert en kort hilsen til en gammel venn.

Harald Pedersen
Fornebuforeningen