Reisebrev fra Fjell Festning og Kystmuseet i Øygarden juni 2014.

Reisebrev fra Fjell Festning og Kystmuseet i Øygarden juni 2014.

Telepensjonistene i Bergen på busstur til Sotra og Øygarden.

Telepensjonistene i Bergen var på busstur onsdag 11. juni 2014.

Vi var 46 deltakere. Alle fikk god plass i 2. etasje i den flotte dobbeltdekkeren til Tide. Fin utsikt fra høyden. Det er ikke dagligdags at vi får sitte så høyt på strå i en buss i Bergen. Vi dro fra en by som opplevde det verste tordenvær på mange år, og til ut mot havet der himmelen var blå. En lykke for oss!

I følge med sangene til distriktets store sønn Johannes Kleppevik.

Første stopp var Fjell Festning.

Sotra og Øygarden_KS_4

Vi fikk en grei historisk orientering om festningen fra den ble bygget av tyskerne i 1941 og fram til kapitulasjonen i 1945. Formålet var å ha kontroll over innseilingen til Bergen. Festningen har vært fredet siden 2004, og er i dag museum. Vi fikk også en omvisning nede i bunkersen, hvor vi bl.a. så mannskapsrommene, modeller av kanoner og den tyske slagkrysseren Gneisenau. Vi var også innom lagerrom, maskinrom og kjøkken.

Sotra og Øygarden_KS_2         Sotra og Øygarden_KS_3
Orientering i aggregatrommet.                       I denne sjakten stod kanonen
                          Sotra og Øygarden_ERS_8   Sotra og Øygarden_ERS_11                                                          Granat rommet                                                  Modell av festningsanlegget
Sotra og Øygarden_ERS_13

En modell av kanonen som tidligere var montert på festningen.

 

Vårt neste stopp var Kystmuseet i Ovågen i Øygarden.

Kystmuseet i Øygarden

Her fikk vi først lunsj, en smakfull lapskaus. Så en film som viste livet i Øygarden i gamle dager. Så fulgte en interessant omvisning i museet. Samlingen skildrer livet til kystfolket her vest og var meget imponerende.

Sotra og Øygarden_KS_5

Før vi gikk i bussen for en rundtur på øya One, var det kaffe og lapper i spisesalen. På rundturen var vi innom gassterminalen på Kollsnes, og flere av de små grendene her vest. Tilbake ved museet sa vi takk til den lokale omviseren før vi, mettet av inntrykk, satte kursen mot Bergen.

 

Ref og bilder Kåre Snipsøyr/ Ernst Sunde