Dagstur til Veiholmen

Fiskarkjerringa - Et flott monument på Veiholmen

Vårens 1-dagstur gikk i år til Veiholmen, en øy med tettbebyggelse (fiskevær) lengst nord i Smøla kommune. Det bor ca 300 innbyggere på øya.

Turen startet ved Torgkona, hvor 59 telepensjonister ble hentet av en moderne turbuss, med en stødig sjåfør og med reiseleder Tove, som skulle ta vare på oss hele dagen.

Første stopp var Kyrksæterøra, hvor vi ble servert en god frokost på Hemne hotell.

Turen gikk videre langs Trondheimsleia med utsikt over kystlandskapet fram til Tjeldbergodden og videre til Tustna med ferge over til Smøla og til Veiholmen.

Her ble vi mottatt av stedets lokalguide, Roald Danielsen, som tok oss med på en gåtur rundt på øya. Se bilde under

TRO- kjentmann Veiholmen

Han informerte om stedets historie og fortalte hvordan hverdagslivet artet seg for fiskere og fiskerkoner i gamle dager. Tungt arbeid og store forlis på havet preget mye av livet. Men Roald hadde også mange gode og morsomme historier som han krydret med sin ekte dialekt og sitt frodige språk. Stedet hadde fine velstelte hus med navn etter hendelser som Roald fortalte årsaken til.

TRO- Gatebilde Veiholmen Parti fra Veiholmen

Sola skinte og det var nesten vindstille på turen rundt øya. Ikke verst med tanke på at øya ligger helt ut i havgapet.

På Vågarbrygga ble vi servert en middag tilpasset stedet, nemlig storfiskball med bacon og rotgrønnsaker og lokalt øl, til de som ønsket det, da øya hadde eget bryggeri.

TRO- Reiseleder Veiholmen Reiseleder Tove Lilledal

På hjemturen kjørte vi en annen rute, og i løpet i dagen så vi se et mangfoldig landskap og et rikt dyreliv, både ørn, trane, hegre, hjort og nise!

Det var en relativt lang busstur, men Tove underholdt oss med å fortelle om stedene vi passerte og hadde mange gode historier å komme med. Ståle, som er fra Aure, hadde også et innlegg som var morsomt å høre på. Så dagen gikk veldig fort!

Dette var en veldig fin og opplevelsesrik tur. Det kom mange positive tilbakemeldinger på om turen.

Trondheim 28.04.2016 Kari