Fellestur med telepensjonistene i Haugesund mandag 13.juni 2022

Dagstur til Sokndal 13.06.2022 for telepensjonistene i Stavanger og Haugesund. Tekst: Else Medhus Foto: Jon M Olaussen

36 telepensjonister ble med Haga Buss på tur til Sokndal.

Turen startet i Mortavika, Rennesøy for deltakerne fra Haugesund, mens resten av deltakerne ble plukket opp i Stavanger. Turen gikk videre på E39 over Bue til Helleland og videre over Hetlandsheia og Eia til Sokndal.

I Sokndal kom den lokale guiden på og ferden gikk til Tellnes og et besøk på bergverket Titania. Titania ble etablert i 1902 og dekker et veldig stort område. Anlegget er verdens største ilmenittforekomst.

I samme område ligger også Tellnes vindpark med 50 vindmøller.

Litt nedenfor Titania besøkte vi et motorsportsenter med internasjonal klasse. Anlegget er bygget av masse fra den lokale gruvedrifta.

Så gikk turen til Jøssingfjord. Vi stoppet først ved monumentet før nedstigningen til Jøssingfjord og fikk der fortalt «Altmark-historien». Det ble en liten kaffepause på et utsiktspunkt i tunnelen før nedstigingen til »Helleren»,

 

«Helleren», en kjent husmannsplass med 2 små hus fra 1800-tallet. Den ligger beskyttet under en heller og er blitt en turistattraksjon.

Deretter kjørte vi til Sogndalstrand også kalt «Kystens Røros». Vi vandret langs en flott trehusbebyggelse fra 1700-1800 tallet og guiden fortalte historien om stedet. Middag ble servert på Sogndalstrand Kulturhotell.Siste stopp ble Sokndal Kirke. En stor flott laftet korskirke fra året 1803 med ca. 600 sitteplasser. Altertavle, prekestol og døpefonten skåret i tre var fra 1600-1700 tallet.

Turen hjemover gikk via Egersund, Krossmoen og videre på E39.