Hurtigrutetur fra Tromsø til Trondheim

Midnatsol ved kai i Brønnøysund

En varm og fin sommerdag fikk jeg en telefon fra et medlem som lurte på om ikke foreningen skulle ta en liten hurtigrutetur i august.  Og så viste det seg at hurtigruten akkurat da hadde en kampanje med en svært gunstig kampanjepris på tur fra Tromsø til Trondheim. Her var det bare å hive seg rundt og få sendt ut tilbudet. Men det var ikke så mange som var lysten på tur, viste det seg.

                   

Ved Trondheim lufthavn                                                                    Ishavskatedralen

Vi fire som meldte oss på ble fort enige om at dette skulle likevel bli en foreningstur så vi bestilte fly til Tromsø samtidig og tok inn på samme hotellet en natt før vi gikk om bord i hurtigruteskipet Midnatsol. Og tross noe trasig vær i Tromsø fikk vi iallfall sett Ishavskatedralen. Personlig var jeg litt skuffet over den, kirka er et nydelig skue fra utsiden men på innsiden var det jo bare glassmaleriet som var noe imponerende.

Vi var nokså trøtte alle fire før vi kom oss om bord på båten ved midnatt natt til onsdag så vi køya nokså direkte og møttes til frokost neste dag klokka 07.30.

                

Ved Roald Amundsens bauta                                                                           Ola og Marie

Vi hadde en flott tur sydover og det var en del ting som var spektakulært. De som tror at Nord-Norge er bare Lofoten må virkelig tro om igjen. Det er ikke rart at utlendingene roper opp over seg om hvor nydelig hurtigruteturen er. Vi kan begynne med Risøyrenna hvor det ser ut som båten er så nær land at du bare kan strekke ut handa og ta på fjæresteinene. Så har vi det nesten like trange Raftsundet og Trollfjorden med bratte fjellsider og hvor båten «snur på femøringen». Og tro det eller ei men naturmessig står ikke Vesterålen noe tilbake for den mer berømte Lofoten. Det eneste som skuffet med Vesterålen var at hurtigrutemuseet i Stokmarknes ikke var åpent. Det var nedpakket for å flyttes over til et større bygg. Så det må vi se neste gang! Helgeland med sine mange tusen øyer, holmer og skjær er noe helt for seg selv. Det var noe tåke da vi gikk fra Sandnessjøen så toppene på De syv søstre fikk vi ikke se.

Etter å ha passert Polarsirkelen på 66 grader (som er på høyde med Træna) ble vi invitert til en markering og overraskelse på øverste dekk. For en som er født på nesten 71 grader nord er 66 grader noe puslete men jeg ble med på seremonien. Overraskelsen viste seg å være en skje tran – tranen måtte svelges og skjeen fikk vi beholde. Slik som enkelte hylte og styra når de fikk tranen i munnen skulle man nesten tro det var arsenikk! For å døyve transmaken ble det anbefalt et glass fransk sjampanje etterpå. Noen valgte heller et glass hvitvin god hvitvin.

                       

Først tra så chamange                                                                                                              Damene på tueen

Det er jo koronatid og som vi vet har ikke hurtigruten vært helt heldig med sin befatning med viruset. Men vi følte at vi ble godt ivaretatt. Her var det febermåling før vi fikk gå om bord, det samme hver gang vi var i land på et stoppested og også hver gang vi skulle inn i spisesalen. Og selv om det var satt opp buffet så var det ikke å forsyne seg selv – her var det «pekebuffet». Og spritapparatene sto overalt så her var det bare å forsyne seg – men kun for utvortes bruk.

Kveldstemning nord i Trøndelag

Været var nydelig hele turen – ikke en eneste krusning på sjøen. Hurtigruten anbefales som et godt alternativ til elvecruise i Europa! Håper flere blir med neste gang!

Marie