Pensjonistenes tur til Høle og Forsand 29 mai 2017

Da styret fikk beskjed om at turen til Bømlo ble avlyst, fant de fort et interessant opplegg for tur til Høle og Forsand på samme dag. Endringen ble lagt ut på pensonistsiden og de påmeldte fikk telefonisk beskjed om endringen. Innlegget er ført i pennen av Else Medhus og fotografer var Jon Olaussen og John Abrahamsen. På Landa Park hadde NRK spilt inn 3 episoder av "Vikingane" som skal vises på TV i høst. Det er en humoristisk serie fra vikingtiden.

Tur for Stavanger Telepensjonistforening til Høle og Forsand.

29. mai ble det arrangert dagstur med buss til bygdene Høle i Sandnes kommune og Forsand. Turen startet fra Stavanger med ca. 20 telepensjonister.
Etter å ha kjørt gjennom Sandnes sentrum og videre gjennom stedene Fløysvik, Horve, Ims og Høle ble første stopp «Bakernes Paradis» på Lauvvik, som tidligere var bakerlauget i Stavanger sitt feriested. Vi fikk servert vafler og kaffe og fikk fortalt litt om historien rundt stedet som ligger rett i sjøkanten av Høgsfjorden.

Videre tok vi ferjen fra Lauvvik til Oanes hvor vi møtte guiden for turen videre til Forsand. Forsand ligger både til Høgsfjorden, Lysefjorden og lengst inne til Frafjorden. Forsand kommune har ca 1200 innbyggere og er en av de minste kommunene i Rogaland. Næringslivet er vesentlig knytta til jordbruk, sandtak, havbruk og reiseliv.

Etter en runde i Forsand sentrum gikk turen oppover dalen til Fossandmoen der vår kunnskapsrike guide fortalte om store arkeologiske utgravinger fra bronsealderen. Turen gikk videre inn i lange trange daler til stedene Haukali, Rettedal og Oaland. Grunnet tett tåke ikke fikk se det flotte utsikten ned til Høgsfjorden. Ferden gikk videre via Helle til Øvre Espedal, en vakker bygd med flotte gårdsbruk og mange morener hvor det var uttak av sand. Det ble fortalt om et rikt laksefiske både i Espedalsåna og i Espedalsvatnet.

Etter en runde i fortidsslandsbyen Landa hvor det er rekonstruert tre bygninger som representerer bronsealderen, jernalderen og folkevandringstida ble det servert en god varmrett og dessert.
Etter turen langs Høgsfjorden ble det videre en tur inn langs Lysefjorden til bygda Eiane. Her stoppet vi ved Lysefjorden sjokoladefabrikk og fikk servert kaffe og nydelig sjokolade. Her ble det også muligheter til å kjøpe sjokolade som hadde fått navn fra lokale steder, dyr og personer.

I løpet av turen fortalte guiden flere historier fra kommunen. Bl.a. en tragisk drukningsulykke i Haukalivatnet i 1909 hvor 6 personer fra en familie omkom. Historien om Ole Olsen Songesand som ble kalt «Pilt-Ola» på grunn av sitt haltende gangelag. En mann med eventyrlyst og pågangsmot. Vi fikk også høre flere spesielle historier fra siste verdenskrig. Ellers så fikk vi meget god og lærerik informasjon om bygdene i Forsand kommune både fra gammel og nyere tid.

Det ble en flott variert og opplevelsesrik tur.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES

Klar for lunsj på Landa Kaffe og vaffel på Bakernes Paradis IMG_3269 Lysefjorden Sjokoladeutsalg IMG_3267 Bussavgang fra Lysefjorden Sjokoladeutsalg IMG_3266 Landa Park Forsand IMG_3263 Landa Park Forsand IMG_3252 Landa Park Forsand Handel på Lysefjorden Sjokolade

SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES