Referat fra medlemsmøte på Utvandrermuseet 10.okt. 2019

Referat fra medlemsmøte på Utvandrermuseet 10.okt. 2019

Tilstede: Jon Kroken, Aud og Anders Bekkevold, Randi Vatne Nordvi, Eivind Edvardsen, Ruth Kvarstad, Brita Pettersen, Gerd Astrid Stenberg, Torbjørn Markussen, Asbjørn Rødal, Kåre Garmager og Marit Kristiansen.

Vi var 12 flotte og spente pensjonister som møtte opp på Utvandrermuseet 10.okt kl. 12:00. Vi ble hyggelig mottatt av selveste avdelingsdirektør Terje Joranger som fortalte historien om hvordan friluftsmuseet var blitt til. Museet viser livet til de norske utvandrere som slo seg ned i den amerikanske Midtvesten i perioden 1870-1920. Tross en litt sur og kald værtype var vi innom alle 8 husene på museet. Første stopp var Kindred-huset fra 1873 som ble brukt som første skole, postkontor, kirke og forsamlingslokale, samtidig som det var bolighus. Det var det første huset bygd av hvite europeere. Deretter gikk turen videre til Gundersonstua, ei lita tømmerstue hvor det hadde bodd mor, far og 5 barn. Derfra gikk turen til Låven hvor det også var utstilling om Leonhard Seppala og hans hund Togo. Seppala reiste over for å bli gullmillionær, men ble i stedet en verdenskjent hundekjører som også trente Roald Amundsens hundespann. Derfra gikk vi inn i Ingvalson kafe hvor vi fikk igjen litt varme før vi gikk inn i Utvandrerkirken eller Oak Ridge kirken, som ble bygd i 1896 i Minnesota.
Etter at vi hadde vært i Oak Ridge kirken avsluttet vi med skoletime fra pultene i Lee Christopher skolen.
Så ble det endelig tid for kaffe og rundstykker og vi foretok utlodningen med glade vinnere.

Til slutt var det Leif Arne Holen som tok oss med til utstillingen Den norske Amerikalinjen, en utstilling om båtene, mannskapet og passasjerene. Vi fikk høre historier om Stavangerfjord, Bergensfjord, Oslofjord, Sagafjord og Vistafjord.
Da klokken begynte å nærme seg 16 takket vi for oss. Det hadde vært en laaang, men veldig interessant reise i utvandrernes liv.

Over en million menn og kvinner utvandret fra Norge til Amerika mellom 1825 og 2000.