Reisebrev fra turen til Lofoten og Hamarøy 1. – 3. september 2021

Endelig på reisefot igjen. 33 glade telepensjonister fra Bodø la ut på Vestfjorden en rusket høstdag 1. september.
Vi var litt skuffet over været, men vi la trøstig i veg. Havet var nådig, og ingen ble uvel.
Busstur fra Moskenes (Lofoten) til Leknes, hvor vi overnattet. Et flott opphold. Vi fikk anledning til å feire GEME (Gerd Kalvik) sin 80 årsdag, med tale og sang.
Neste dag til første reisemål: Lofotr vikingemuseum Borg. En dyktig guide geleidet oss gjennom vikingehistorien, og vi hilste på Odin, Tor, Frøy og Frøya. Flotte bilder og handarbeid var dekorert rundt om i høvdingesete. Som en kuriositet kan vi fortelle at tidligere telesjef i Leknes, og amatørarkeolog Kåre Ringstad, gjorde store funn på områder i Vestvågøy. Vi anbefaler alle å besøke dette fantastiske museum.
Turen fortsatte til Henningsvær, et lite fiskersamfunn som er en turistmagnet med gallerier, små butikker og spisesteder. Vi nøt ei fantastisk fiskesuppe der.
Neste stopp var Lofotkatedralen i Kabelvåg, som kan huse 1200 personer. Kirken var innviet i 1898, og var et samlings-sted for de fastboene og for det store antall fiskere som besøkte Lofoten under Lofotfiske. Vår guide var Håkon Brun, en kjent redaktør og historiegransker fra Vågan. Siden tiden var knapp, tok vi en snartur rundt i Svolvær. Siden det er min by, orienterte jeg om Fiskerkona, Svolværgeita, Svinøya, Børsen og Karibollen o.l. Neste mål var fergeleie i Lødingen. Her var det stor kø av små og store biler, men vi kom med.
Fergetida fra Lødingen til Bognes på Hamarøysida, tok en time. Trett og litt sliten ankom vi Hamarøy hotell. Stor middag, god rødvin, sang og musikk. En flott kveld!
Neste morgen Hamsunsentret. Et fantastisk monument over den store forfatteren Knud Hamsun. Stor produksjon, og mange interesser – bl.a. politiske. Vår gode guide Martin hadde et interessant foredrag, og vi fikk innsyn i dikterens liv på lokal grunn. Siste post på programmet var Tranøy fyr. Daglig leder fortalte om det viktige fyret i gammel tid, men at turismen nå hadde overtatt. De arrangerte overnatting, bespisning, omvisning nesten hele året. Maleriutstilling, flotte foto m.m. kan du få med deg her.
Vi startet hjemturen dag 3, med mye spøk og historie. avsluttet med middag på Kobbelv kro. Takk til vår supre sjåfør Bent Albinussen fra Rognan, for en flott, trygg reise fra 1. til 3. september 2021.

Takk, gode venner for en trivelig tur!
Gerd Blomstrand Kristensen, reiseleder

 

Noen klipp fra turen..