TELEPENSJONISTENE BODØ/SALTEN – HØSTTUR TIL HELGELAND 26. TIL 28. AUGUST 2019.

En strålende tur i godt selskap, et vellykket møte med vakre og mangfoldige Helgeland!

Tekst: Gerd Blomstrand Kristensen
Bilder: Håkon Rindal

Telepensjonistene Bodø/Salten har gjennom en årrekke reist 2 ganger i året på tur. Om våren drar vi til utlandet, og om høsten legger vi turen innen Nordland fylke. Uansett tur, opplever vi meget god påmelding. Det er om lag 40 medlemmer og gjester på hver tur. Vårens tur gikk til Albania, et helt ferskt ferieland, og høstturen gikk i år til vakre og mangfoldige Helgeland.

For 3 år siden dro vi til Lovund. Denne gangen dro vi til Dønna og Herøy. Bussturen gikk i regnvær over Saltfjellet, fram til Sandnessjøen. Vår flotte sjåfør, Walther Fagerjord, guidet oss igjennom utvidelser av riksvegen på en brilliant måte. Han pekte på gammelvegen sin trace, og den mere moderne og praktiske utvidelse. Alt til det bedre for de som driver innen transport.

Tolvstein Høvdingsete

Selv om det regnet, så ble turen en opplevelse. Lunsjen ventet oss på Bimbo ved Mo i Rana. Vi besøkte Torolvstein høvdingsete på Sandnes, en meget interessant nyvinning i Helgelandskulturen. Guiden kunne sin historie, og gården var praktfull, de hadde investert 12 millioner i bygget! Virkelig verd et besøk for oss historieinteresserte.

Olav hadde tatt med seg eventyret om fjellene fra Lofoten til Helgeland, og selv om De sju søstre var meget blyge under vår tur, så ble det en spennende historie om knivingen om de flotte helgelandsjentene

Turen gikk videre til hotell Scandic « De sju søstre», i Sandnessjøen. Her hadde vi en flott samling og overnatting.
Dagen etter tok vi ferje over til Herøy, i strålende sol og sommervarme. Vi ble møtt av en flott guide, Ragnhild Fjellheim som virkelig kunne sine ting. Første stopp var på den eksotiske butikken Etcetera, en av Norges mest spektakulære blomsterbutikker. Norgesmester i blomsterbinding i 2002 og 2014, Tommy Eide har bygd opp en fantastisk butikk, som inneholder alt av blomster, sjokolade, interiør og glass. Her handlet vi godsaker og pyntegjenstander, og hadde et virkelig fint stopp.

Lunsj spiste vi på «Tre kalver», en trivelig gardsrestaurant med deilig brød og kjøttsuppe. Verten viste film om opphavet til «De 3 kalver», et artig innslag!
Vi hadde en tur innom Seløy, et nydelig sted med flotte hus, vakre hytter og flotte båter.

Så gikk turen til Dønnes kirke og Dønnesgodset.
Dønnes kirke er fra middelalderen, bygd i stein, og med særegen arkitektur og utsmykking. I kirken finnes også det eldste og best bevarte mausoleum i Norge. I sin tid fantes det ikke balsam for balsamering av de døde, men de brukte salt. Eier av Dønnesgodset var guide, og han fortalte oss kirkens historie. Under restaurering av kirken på 1970-tallet, åpnet de noen av kistene. De ble overrasket over mumifisering og holdbarheten. Vi ble virkelig imponert over den kunnskapsrike guiden og ikke minst den fantastiske kirken med vel bevart utsmykking. Kirkegården var stor og meget velstelt.
På Dønnesgodset ventet kaffe og lefse. Etterpå gikk turen til gårdsbutikken med handarbeid og gode gardsprodukter. På Dønnesfjellet (vegen opp var i sin tid laget av tyskerne) fikk vi se en del av Helgelandskysten, med øyer, holmer og skjær. Et vakkert skue og uforglemmelig for mange.
Tilbake til hotellet for siste overnatting. Deilig middag etter en fantastisk dag med rike opplevelser. Turen neste dag til Bodø gikk langs kystriksvegen.
Vi drar fra Levang, og tar ferje over til Nesna, videre over Sjonfjellet mot Utskarpen. Nå er vi på riksveg 17, drar forbi Aldersundet mot Kilboghamn.

Råkk kafe!

Ny ferge igjen, i alt 3. Vi ender opp i Tjongsfjorden på Ågskaret og Råkk kafe. Dette var midt i blinken for vår årgang. Her traff vi Elvis Presley, James Dean, Marilyn Monroe, Johnny Cash og ikke minst Jim Reeves og mange flere.
Her ble det konsert og allsang, og laks med alt tilbehør. En liten gårdsbutikk hadde flott garn, masse småting, og gitarer i alle prisklasser.
Turen til Bodø, gikk med litt dikt-opplesing, «hver gang vi møtes», litt små-historier og Lilly – vårt 1 æresmedlem leste dikt og takket for turen.
En strålende tur i godt selskap, en vellykket reise i strålende sol/varme!

 

Gerd Blomstrand Kristensen, reiseleder

 

Råkk kafe har takket for besøket med denne videoen,
og her er noen linker:    Torolvstein høvdingsete på Sandnes              Dønnesgodset             Dønnes kirke


Flere bilder fra turen
(et klikk gjør bildene større)