Teletur til Trøndelag

Teletur til Trøndelag

17. juni 2014 dro 47 glade helgelendere på busstur, og bestemmelsesstedet var i første omgang Bårdshaug i Sør-Trøndelag. På bildet ser vi Bårdshaug Herregård.

17. juni om morgenen startet 34 turglade kvinner og menn fra Sandnessjøen i buss fra turoperatøren Trones Touring. Første stopp var Mosjøen, der fem ranværinger og seks vefsninger kom på. Så bar det sørover på E6, med et kort stopp på Trofors for å ta ombord to blide damer fra Brønnøysund.

For å få nok deltakere, hadde vi et samarbeid med Alstahaug Huseierforening og noen pensjonerte postfunksjonærer. Noen av telepensjonistene hadde også med seg venner, så vi var tilsammen 47 deltakere som nå satte kursen mot Bårdshaug Herregård i Orkdal, Sør-Trøndelag.   Deltakerliste

Ved ankomst Bårdshaug Herregård, ble vi installert i det nye hotellet, men før middag fikk vi omvisning i gründeren Thams gamle Bårdshaug Herregård.

HEL-tur til Trøndelag 038   HEL-tur til Trøndelag 038

Neste dag bar det mot Hitra, en øy som har fastlandsforbindelse gjennom en undervannstunnel. Her var det bl.a. et opplevelsesrikt besøk på Kystmuseet og Hitra Gårdsmat på øya Helgebostad. Jeg fant følgende klipp på nettet fra Hitra Gårdsmat: «Prestedattra fra Oslo fant øya – naken og fraflytta. Hadde trua på jorda og kua. Yngvar kom før brua – 4 kviger på ei flåte, Helgebostad påkledt og tilflytta. Hitra Gårdsmat – værsågod»

Tilbake på Bårdshaug Herregård, ble det festmiddag om kvelden – og etterpå fant Ingvard frem gitaren og sangstemmen. Flott opplevelse!En stor takk til Ingvard, som også var forsanger i bussen og deklamerte fra «Vett og uvett» som en profesjonell oppleser.

Neste morgen tok vi den gamle Thamshavn-banen opp til Løkken Verk, som var kjernen i det som i dag kjennes best som Orkla-konsernet.

Banen er en del av den museale aktiviteten i dalføret og er i drift i turistsesongen.

De fleste av gruppen ble med på omvisning i Gammelgruva på Løkken verk. Midt inne i gruva var det en stor fjellhall, der det fra tid til annet ble holdt konserter. Gruva har ikke elektrisk lys, så jeg vil anta at et hav av levende lys setter tilhørerne i en spesiell stemning, samtidig som hørselen skjerpes.

Nå gikk turen med ferge over Trondheimsfjorden til Brekstad, administrasjonssetet i Ørland kommune. Målet var Austråt Borg, der vi fikk en kunnskapsrik og engasjert omviser.

 

Vi måtte jo også ha med oss kanonen på det ex-tyske kystfortet på Ørland. Tre kanonløp med en indre diameter på 26 cm. Kanonen kom heldigvis aldri i bruk til annet enn øvelsesskyting, men den hadde en rekkevidde på 4.2 mil, og kunne da nå inn til Trondheim, fortalte guiden vår.

 

Så endte dagen i Åfjord og Fosen Fjordhotell, der vi fikk nok en tre reters middag.

HEL-tur til Trøndelag 146Mens vi satt og spiste middag, fikk vi gjennom vinduene i spisesalen se at et helt hus ble løftet på en henger og fraktet vekk. Vi er jo kjent med at mange steder har fraflytting, men at folk tar hele huset med seg er vi ikke vant til.

 

 

 

 

På turen hjem til Helgeland, var det stopp og lunsj på Overhalla Hotell.

Takk for en hyggelig og opplevelslesrik tur!